Mainos
Mainos

Paikallislehdet ovat valinnan edessä

Paikallislehtien tulevaisuus on murroksessa. Paikallislehtineuvottelukunnan puheenjohtaja ja Loviisan Sanomien päätoimittaja Arto Henriksson näkee murrosvaiheen mahdollisuutena siirtyä tekemään paikallislehdistä sähköisiä.

Suurin yksittäinen syy murrokseen on uusi postitoimilaki, joka uhkaa nostaa haja-asutusalueiden jakelukustannuksia merkittävästi. Monissa paikallislehdissä tilanne nähdään toivottomana. Henrikssonin mielestä paikallislehdet selviävät, jos uskaltavat panostaa sähköiseen tuotteeseen.

- Uskon, että lukijat ovat valmiit maksamaan sähköisestäkin sisällöstä, jos sitä ei saa ilmaiseksi muualta.

Henriksson uskoo, että nimenomaan paikallislehdillä ja harrastelehdillä on mahdollisuus saada lukijat maksamaan sähköisestä sisällöstä, kunhan maksamisesta tehdään helppoa ja hinnoista kohtuullisia.

- Kansainvälisiä ja valtakunnallisia uutisia on tarjolla ilmaiseksi. Niitä on vaikea muuttaa maksullisiksi. Paikallislehtien markkinoilla ei sen sijaan ole kukaan kuokkimassa, Henriksson katsoo.

Henrikssonin mukaan tilanne on joka tapauksessa uhkaava. Hän puhuu kuolemanlaaksosta, joka tarkoittaa murroskautta hiipuvan paperilehden ja tulevan sähköisen lehden välillä.

Sekä paikallislehden lukijat että ilmoitusasiakkaat on saatava vakuuttuneiksi sähköisen jakelun hyvyydestä.

Kaikki eivät välttämättä kestä murroskautta

Murroskauden kestoon vaikuttaa myös lukulaitteiden kehittymisnopeus.

- Jos digilehden nousu viipyy ja paperilehden lasku kiihtyy, silloin voidaan nähdä lehtikuolemia.

Paikallislehden painaminen ja jakaminen on jo tällä hetkellä isompiin lehtiin verrattuna kallista, koska paikallislehtien painosmäärät ovat pieniä.

Sähköinen jakelu alentaisi paikallislehden valmistuskustannuksia tuntuvasti isompiin lehtiin verrattuna.

Henriksson puhui paikallislehtien tulevaisuudesta Lokkaali-hankkeen mediaseminaarissa, joka järjestettiin Oulussa.

Lokkaali-hanke on Oulun seudun ammattikorkeakoulun järjestämä kaksivuotinen hanke, jossa Pohjois-Pohjanmaan paikallis- ja kaupunkilehtien henkilöstöä on koulutettu kohtaamaan paikallislehtien tulevaisuuden haasteita.

Paikallislehtineuvottelukunnan puheenjohtaja Arto Henriksson sanoo, että lehdenteko muuttuu luultavasti niin, että tulevaisuudessa uutisia julkaistaan sitä mukaan kun ne valmistuvat.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme