Mainos
Mainos

Päivähoidon laatu vaihtelee

Tuoreen tutkimuksen mukaan päivähoidon järjestelyt vaihtelevat huomattavasti eri päiväkodeissa. Myös erityistarhanopettajat ovat vähissä, vaikka erityishoivan tarve on suuri. Tutkimuksen mukaan joka kuudes päiväkotilapsi tarvitsisi erityishoitoa.

Turun yliopiston tutkijan Päivi Pihlajan selvitys osoittaa, että päivähoito on järjestetty päiväkodeissa eri tavoin. Yhdessä päiväkotiryhmässä on joskus vain seitsemän, mutta enimmillään peräti 38 lasta. Työntekijää kohden lapsia on 2-25.

Tilaakin päiväkodeissa on varsin vaihtelevasti. Niukimmillaan neliöitä on alle kaksi lasta kohden, kun väljimmissä päiväkodeissa tilaa voi olla 14 neliötä lasta kohden. Pihlajan mukaan myös erityishoidon tarjonta vaihtelee kunnasta toiseen. Tutkimuksen tuloksia esiteltiin tänään Lastentarhanopettajaliiton tiedotustilaisuudessa Helsingissä.

Lasten ongelmat lisääntyneet

Päiväkotien työntekijät arvioivat keskimäärin lähes joka kuudennen lapsen tarvitsevan ongelmiensa vuoksi erityishoivaa, ilmenee samaisesta Turun yliopistosta tehdystä päiväkotitutkimuksesta. Yleisimpiä pulmia ovat puheen ja kielen kehityksen ongelmat, sosiaaliset vaikeudet, tunne-elämän häiriöt sekä tarkkaavaisuuden puute. -Jokaisessa ryhmässä on keskimäärin kolme lasta, jotka tarvitsisivat erityistä hoitoa ja kasvatusta, toteaa Lastentarhanopettajaliiton puheenjohtaja Soile Oleander. Tutkimuksen aineisto on kerätty 1997. Samoihin aikoihin sosiaali- ja terveysministeriön selvityksessä "erityislasten" määräksi laskettiin puolta vähemmän eli 7,5 prosenttia päiväkotilapsista. Oleander pitää näiden tilannetta erityisen huolestuttavana, sillä käytännössä tuki voi jäädä puheeksi.

Erityisopettajia liian vähän


Pula on yksinkertaisesti resurseista. Koko maassa on Lastentarhanopettajaliiton jäsenrekisterin mukaan vain 679 erityislastentarhanopettajana työskentelevää henkilöä. Heistä vain noin 300:lla on erityislastentarhanopettajan tai erityisopettajan koulutus. Eri kuntien ja päiväkotien tilanne on kirjava. Kyselyn mukaan "erityislasten" määrä nimittäin vaihtelee jyrkästi. Kaikista ryhmistä heitä ei henkilökunnan mukaan löydy lainkaan, kun taas toisaalla jopa joka toisen lapsen katsotaan olevan avun tarpeessa. Yhtä lailla vaihtelee erityiskasvatuksen tarjonta eri kunnissa aina puheterapeuttien saatavuudesta alkaen.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme