Mainos

Päivähoidossa vähän kotona olevien lapsia

STM:n ja Kuntaliiton selvityksen mukaan julkisuudessa ongelmaksi leimattu päivähoitoasia onkin suuruusluokaltaan hyvin vähäinen.

Joka kymmenennellä kunnallisessa kokopäivähoidossa olevalla lapsella on toinen tai molemmat vanhemmat kotona. Suurin osa näistä lapsista on yli 3-vuotiaita ja päivähoidon tarve on perusteltua.

Sosiaali- ja terveysministeriön ja Kuntaliiton syyskuussa tekemän selvityksen mukaan sellaisia lapsia, joiden vanhemmat ovat kotona äitiys- tai vanhempainlomalla tai hoitovapaalla, on vain alle kolme prosenttia kaikista päivähoidossa olevista lapsista.

Päivähoitohenkilöstön arvion mukaan kotona olevien vanhempien lapset ovat päivähoidossa keskimäärin 26 tuntia viikossa, mikä ylittää vain tunnilla kokopäivähoidon rajan. Hoitoajat kuitenkin vaihtelevat huomattavasti.

Kotona olevien vanhempien hakiessa lapselleen hoitopaikkaa, perheelle suositellaan yleensä kerhotoimintaa tai osapäivähoitoa. Osa kunnista jopa edellyttää, että kokopäivähoidolle on erityinen tarve.

Hyssälä ei kajoaisi subjektiiviseen päivähoito-oikeuteen

Peruspalveluministeri Liisa Hyssälä ei ole valmis kajoamaan lasten subjektiiviseen päivähoito-oikeuteen. Päivähoidon vaihtoehtoja olisi hänen mielestään kuitenkin räätälöitävä nykyistä enemmän perheiden tarpeiden mukaisiksi.

Kuntaliitossa sen sijaan on laskettu, että lainsäädäntöä varovaisesti rukkaamalla ja osapäivähoidon osuutta sopivasti kasvattamalla voitaisiin päästä 37 miljoona euron säästöihin.

Kuntaliiton teettämän toisen tutkimuksen mukaan noin 80 prosenttia lasten päivähoidon ammattilaisista piti subjektiivista oikeutta kokopäiväiseen hoitoon tarpeettomana. Heidän mielestään kunnalla pitäisi olla mahdollisuus tarjota osapäiväistä hoitopaikkaa, jos toinen vanhemmista voi hoitaa lasta kotona.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 12.10.2004)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot