Mainos
Mainos

Päiväkotilapset liikkuvat tyrmistyttävän vähän - "Nyt on aika herätä!"

Vain kaksi prosenttia suomalaisten kolmevuotiaiden päiväkotilasten päivästä on fyysisesti kohtuullisen kuormittavaa. Tutkijan mukaan aikuisten rooli esimerkin antajana on keskeinen. 

Tutkija selvitti lasten liikkumista päiväkodeissa niin Suomen Jyväskylässä kuin Hollannin Maastrichtissa ja Australian Melbournessa. Jokaisessa kohteessa on syytä huoleen, mutta Suomessa tutkijan yllätti ulkoliikunnan staattisuus.

– Liki puolet ulkoiluajasta oli istumista tai seisomista, toteaa terveystieteiden tohtori Anne Soini Jyväskylän yliopistosta.

Päätutkimustulos olikin murskaava.

– Pienet kolmevuotiaat istuvat suuren osan päivästä. Vain kaksi prosenttia tehdyistä havainnoista oli kohtuullisesti kuormittavaa. Sisälläoloajasta peräti 86 prosenttia oli paikallaan olemista, kertoo Soini.

Sisätilat uusiksi

Tutkijan mukaan aikuisten olisikin nyt syytä katsoa peiliin.

– Nyt meidän olisi herättävä ja otettava pienet päiväkotilapset huomioon ja annettava heille oikeus fyysisesti aktiiviseen arkeen. Aikuinen voi omalla mallilla näyttää, kuinka arki voi olla toiminnallinen. Myös sisätiloja voi muokata liikuntaystävällisemmäksi. Näin lapsen omaehtoinen fyysinen aktiivisuus olisi mahdollista.

Tutkimus nimenomaan paljasti, että lapsen omaehtoisesti käynnistämä leikki on fyysisesti kuormittavampaa kuin aikuisen käynnistämä toiminta.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme