Mainos
Mainos

Päivi Kannisto Elämäni nomadina. Irtolaisia, seikkailijoita ja elämäntapamatkailijoita

Arvio: Päivi Lipponen

(Atena)

Päivi Kannisto, kiireinen liike-elämän konsultti, teki sen, mistä moni haaveilee. Repi itsensä irti normeista, kiltteydestä, varman päälle elämisestä. Kannisto toteutti elämänmuutoksen. "Vapaa pudotus, huikaiseva tunne." Hän ryhtyi matkailijaksi. Ei turistiksi tai "romanttiseksi seikkailijaksi”, jossa henkilö hakeutuu kiperiin tilanteisiin ja selviytyy sankarillisesti, palaten lopussa turvallisesti kotiin ja työputkeen.

Kirja on matkakirja, katsaus matkailijoihin, mutta myös Kanniston oman elämäntavan julistusta tai ainakin hänen tekemänsä valinnan oikeutusta. ”Onnellisuus on oma valinta ja ihmisen on tiedettävä mitä elämältä haluaa.” Ja Kannistohan tietää. Routa porsaan kotiin ajaa -toivottajat saavat kirjassa kyytiä.

Ihmiset arastelevat muutosta, hyppyä tuntomattomaan, vaikka puheen tasolla asiaa pyörittelisivät.

Nomadius, jossa eletään vieraassa kulttuurissa, matkat taitetaan lähinnä jalan ja kulutus painetaan minimiin, on alakulttuuri. Suuresta ketjusta löytyvät munkkiveljestöt, kulkurit, taiteilijat, irtolaiset ja työhaluttomat.

Kannisto pohtii, mikä vetää ihmistä tien päälle? Seikkailunhalu, pakeneminen, irtautuminen, levottomuuden virus...

En itse ole tullut aiemmin ajatelleeksi, että matkustaminen teemana on keskeistä kaikissa tarinoissa. Mietitäänpä esimerkiksi Raamattua. Toiviomatkoin etsittiin henkistä kasvua.

Mutta voiko elämän sisältö olla pelkästään matkustaminen?

Kaikista ei ole matkustajiksi. Epävarmuutta ja kuolemaa pelkäävästä ei ole tien päälle. Epävarmuudesta pitää nauttia. Hyvä neuvo matkustavalle on: Tarkkaile ja osallistu, mutta älä muuta ihmistä.

Kannisto tiivistää matkustamisen mainiosti. Kaikki eivät halua matkalta opetuksia vaan keskittyä elämään tässä ja nyt.

Kirjoittaja on kansanedustaja (SDP) ja Helsingin kaupunginvaltuutettu.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme