Mainos
Mainos

Päivi Lipponen: "Nämä viisi kirjaa haluaisin antaa Sinulle"

MTV3 kertoo millaisia kirjoja tunnetut henkilöt antaisivat lahjaksi tärkeälle nuorelle, omalle lapselleen tai tuttavalle, jolle haluavat antaa parastaan.

Kun antaa lahjaksi kirjan, antaa paljon enemmän kuin lahjaesineen - haluaa saajan oivaltavan elämän olennaisia asioita ja saavan uusia ajatuksia. Kirjat ovat monelle parhaita ystäviä, rentouttavia hauskuuttajia ja hienovaraisia opettajia. Ne ovat pyyteettömiä ystäviä, joiden luona voi pysähtyä silloin kun itse haluaa ja viipyä niin kauan kuin hyvältä tuntuu; siksi autiolle saarellekin otetaan mukaan parhaat kirjat.

Kansanedustaja Päivi Lipponen sanoo, että on haastava tehtävä valita viisi vaikuttavinta kirjaa - hyviä kirjoja on niin paljon.

-Valitsin ne viisi kirjaa, jotka ovat vaikuttaneet syvimmin identiteettiini, käsitykseen siitä kuka olen ja miten juuri minun kohtaloni liittyy suomalaisuuden tarinaan. Näillä valinnoilla halua siirtää perinnettä tulevaisuuteen.

Lipponen on kolmen tyttären äiti, filosofian tohtori, entinen opettaja ja itsekin kirjailija. Päivi Lipponen on toimittanut kymmenen kirjaa, joiden teemoina ovat avioero ja ihmissuhteet, tuoreimpana "Rakas velvollisuus. Omaishoitajan arjen haasteet". Väitöskirjansa lisäksi Lipponen on kirjoittanut omaelämäkerrallisen "Miten ihmeellinen tapahtuu". Kirja kertoo pääministeri Paavo Lipposen tutustumisesta ja rakastumisesta eronneeseen opettaja Päivi Herzbergiin.

Hän valitsi tärkeälle nuorelleen kirjoja, jotka hän itsekin luki nuorena.

Väinö Linna: Täällä Pohjantähden alla (WSOY)

Täällä Pohjantähden alla kertoo suomalaisen kansalaisyhteiskunnan ja identiteetin synnystä. Jussi ja Akseli olivat sitkeitä raivaajia. He olivat vaatimattomia, itsenäisiä ja rohkeita. Työn eetos oli kunniassa ja tuotti tulosta.

On hyvä oivaltaa kuinka oma identiteetti muodostuu. Meidän jokaisen omat kokemukset, perheen ja suvun historian vaiheet muodostavat Suomen suuren kertomuksen. Muistan kuinka lapsena sain lopulta mummini kertomaan, kumman puolella hän oli sisällissodassa ollut. Mummi oli tuolloin ollut itsekin vasta pieni lapsi, mutta lopulta hän uskoutui: ”Minusta tuntui, että punaiset olivat oikeassa.” Näistä lähimmäisten tarinoista ja kokemuksista ihminen saa juuret. Olisi hienoa, jos lapset ja lapsenlapset kyselisivät enemmän vanhempiensa ja isovanhempiensa elämästä.

Akselin ja Elinan tarina on niin kaunis. Kauniimpaa rakkauslaulua ei löydy kuin Akselin ja Elinan häävalssi. Kun Elina menettää kaksi poikaansa sodassa, hän totea, että joskus kohtuuttomat asiat pitää vain hyväksyä. Se on käyttökelpoinen neuvo vastoinkäymisten keskellä meille jokaiselle.

Väinö Linna: Tuntematon sotilas

Tuntematon sotilas kertoo Suomen sankarillisen tarinan. Suomalaiset eivät ole koskaan olleet uhreja tai ottaneet uhrin roolia. On järkyttävää ajatella kuinka monta sotaa on historian saatossa käyty maamme puolesta. Itsenäisyydestä on maksettu kova hinta.

Suomalaisten nuorten on hyvä tietää sodasta.

Carl Grimberg: Kansojen historia

Carl Grimbergin Kansojen historia -sarja on mahdottoman vanha, mutta kiehtovasti kirjoitettu. Se houkuttaa maailmanhistorian seikkailuun ja kaikki kerrottu on totta. Kansojen historia on kotini kirjahyllyssä. Eurooppalaisuuteen kuuluu ymmärrys maanosamme kehityksestä ja sivistysperinnöstä.

Virginia Woolf: Oma huone

Virginia Woolfin Oma huone, feminismin klassikko, on ollut minun porttini naisasiaan. Sanotaan mitä vain, kyllä naiset lyövät päätään vähättelyyn ja mitätöintiin. Woolf opetti, että pitää olla aivan kuuro kaikelle latistamiselle. Naisen on tärkeätä vaatia itselleen oma tila. Minulle se on ollut kirjoituspöytä ja kirjahylly. Lisäksi naisella pitää olla omat rahat. Taloudellinen itsenäisyys tuo tasa-arvoa.

Eino Leino: Suuri Runokirja

Elämässä on oltava kauneutta. Eino Leinon runot Lemminkäisen äiti, Laulu onnesta, Lapin kesä ja Hiihtäjän hyräily ovat uponneet syvälle sieluun. Syvimpänä soi Nocturne: ”Sulle laulan neiti, kesäheinä. Sydämeni suuri hiljaisuus.”

Kaikki kirjat liittyvät pohdiskeluun suomalaisesta identiteetistä. Nykyaikaa ja yleistä mielipidettä ymmärtää paremmin, kun hahmottaa kulttuurikerrostumat ja historian perinnön, jota me kaikki kannamme.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme