Mainos
Mainos

Päivi Lipponen tarkastelee naisena olemisen taitoa

Caitlin Moran: Naisena olemisen taito. (Schildts& Söderströms). Arvio: Päivi Lipponen.

Ehkä on hyvä pysähtyä miettimään mistä koostuu oma kuvitelma unelmien naisesta. Hahmosta, jollainen haluaisi olla tai edes sinne päin. Moran haastaa kirjassaan ”Naisena olemisen taito” pohtimaan mitä naiseus oikeasti on eikä mitä me teeskentelemme sen olevan 2000-luvulla.

Miksi me naiset inhoamme, että karvoitus puskee nivustaipeista?Miksi me pelkäämme, että suupielet alkavat roikkua? Kuinka paljon me kulutamme rahaa ihokarvojen kitkemiseen ja kauneuden hoitoon? Miksi hääpäivän tulee olla elämän kaunein hetki?

Teos on kerrassaan ärhäkkä. Moran laittaa peliin kovasti omaa elämäänsä. Hänellä on mielipide lähes kaikkeen ja ironisen sanomisen taito näpeissä. Huomiotkin ovat nasevia: ajatelkaapas kuinka mahtava kapistus ovat rintaliivit. Ne muovaavat hetkessä upea poven veltostuneesta nahasta.

Tuntuu kuin tuntisin hänet henkilökohtaisesti. Lukijan roolissa koen kuitenkin olevani yli-ikäinen. Ikä on lieventänyt omat ehdottomuuteni. Moran tuomitsee kauneusleikkaukset syvimpään syöveriin, mutta minusta ystävättäreni silmäluomileikkaus oli varsin onnistunut.

Entäpä flirttailu, saako sellaista tehdä toiselle sukupuolelle? Entäpä jo joutuu seksismin kohteeksi?Moran huomauttaa, että miehet ne vasta keskenään flirttailevatkin. Työpaikat, golfkentät, jalkapallomatsit tulvivat miesromansseja.

Moranilla on mielipide myös äitiydestä. Hänen mielestään lasten saaminen tarjoaa vanhemmuuden alokasleirin, jonka tuloksena naiselle kehittyy jättimäinen tuottavuus. Vauvan nukkuessa tuore äiti saavuttaa 10 kertaisen tehon.

Ehkä paras huomio kuuluu näin: luulin, että minun pitäisi olla upea sen sijaan, että olisin tehnyt upeita juttuja.

Siis selkokielellä: nainen on aidosti upea silloin, kun hän tekee omasta mielestään jännittäviä ja tärkeitä asioita.

Päivi Lipponen

Kirjoittaja on kansanedustaja (SDP) ja Helsingin kaupunginvaltuutettu.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme