Mainos
Mainos

Päivittäistavarakauppa: Lainsäätäjä päättämään GMO-merkinnöistä

Päivittäistavarakaupan mukaan vapaaehtoisuuteen perustuvien merkintöjen paikkansapitävyyttä on vaikea valvoa eikä niiden käyttäminen välttämättä lisäisi kuluttajien luottamusta.

Päivittäistavarakauppa ry. torjuu ajatuksen geenimuuntelun käytön vapaaehtoisesta merkitsemistä elintarvikkeisiin.

Jos kuluttajat haluavat nykyistä laajemman GMO-merkintäkäytännön muista kuin tuote- ja elintarviketurvallisuuteen liittyvistä syistä, aloite ja päätös tiukennuksista pitää tulla lainsäätäjältä, yhdistys toteaa.

- Kauppa luottaa Euroopan elintarviketurvallisuusviraston näkemykseen, jonka mukaan rehun muunnellut geenit eivät siirry tuotantoeläimeen, Päivittäistavarakaupan tiedotteessa sanotaan.

Maa- ja metsätaloustuottajien keskusjärjestö otti eilen kantaa geenimuunneltuihin elintarvikkeisiin. Järjestö katsoo, että kuluttajien valintoja on helpotettava niin, että geenimuuntelusta ilmoitetaan vapaaehtoisuuden pohjalta kaikissa tuotantoketjun vaiheissa.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Martti Korhonen ilmoitti tänään pitävänsä oikeana MTK:n vaatimusta tuotantovaiheessa käytetyn geenimuunnellun rehun ja raaka-aineiden merkitsemisestä elintarvikkeisiin. Korhonen tähdentää, että kuluttajalla on oikeus tietää ruoan alkuperä ostopäätöstä tehdessään.

Päivittäistavarakaupan mukaan vapaaehtoisuuteen perustuvien merkintöjen paikkansapitävyyttä on vaikea valvoa eikä niiden käyttäminen välttämättä lisäisi kuluttajien luottamusta. Vaarana tällöin on, että kotimainen elintarvikeketju menettäisi suurimman kilpailuetunsa, suomalaisen kuluttajan luottamuksen.

Jotta kauppa voisi kertoa kuluttajille geenimuunnellun rehun käytöstä lihan tuotannossa, sen olisi ensin saatava asiasta tieto tuotteen pakkausmerkinnässä tavarantoimittajiltaan.

Luomuliitto puolestaan suosittelee pidättäytymään geenimuunnellun rehun tuomisesta Suomeen. Liiton mukaan kuluttajilla täytyy olla jo nyt mahdollisuus valita omat elintarvikkeensa ilman epätietoisuutta siitä, onko ruoka tuotettu geenimuunnellulla rehulla.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme