Mainos
Mainos

Pakasteita säilytetään liian lämpimässä

Pakaste-elintarvikkeita säilytetään usein liian lämpimässä. Pakastetaikinoissa pakastettaessa tapahtuvista muutoksista väitelleen Tommi Laaksosen mukaan säilytyslämpötilat ovat sekä teollisuudessa että kodeissa yleensä jopa yli kymmenen astetta ihanteellista lämpötilaa korkeammat.

-Pakastetaikinat säilyisivät parhaiten noin -30 asteen lämpötilassa. Yleensä pakasteita säilytetään kuitenkin noin -18 asteessa. Laaksonen huomasi tutkimuksessaan, että taikinassa pakastuksen aikana muodostunut jää alkaa sulaa jo noin -20 asteessa.

Jään sulaminen kovassakin pakkasessa on mahdollista siksi, että suolat, sokerit ja muut liukenevat aineet alentavat jään sulamispistettä. Elintarviketeknologian laitoksen tutkijan Lea Hyvösen mukaan ongelma ei koske vain taikinoita, vaan myös jäätelöt ja kala ovat ongelmallisia.

Kalan proteiineissa vesi lähtee pakastettaessa helposti liikkeelle ja rasvaisten kalojen rasvat voivat eltaantua, kertoo Hyvönen. Hyvönen huomauttaa, että nimenomaan kaupoissa lämpö on usein ongelma.

(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme