Mainos
Mainos

Pakkanen ei vaikeuta voimayhtiöiden toimintaa

Voimayhtiöiden edustajat eivät usko, että pakkaset vaikeuttaisivat olennaisesti voimaloiden toimintaa. Tuotanto pyörii täysillä normaaliin tapaan ydinvoimaloissa. Tarvittaessa on mahdollisuus lisätä muuta tuotantokapasiteettia.

Kaukolämpöyhdistyksen asiantuntija Mirja Tiitinen kertoo, että kaukolämpövoimalat kestävät tällaisia pakkasia. -Vielä ei ole paljon ylitetty mitoituspakkasia, jotka esimerkiksi Helsingissä ovat 20-26 astetta, Tiitinen sanoo.

Pohjois-Suomessa vastaavasti mitoituspakkasen asteluku on laskettu 31 asteeseen. Mitoituspakkanen tarkoittaa sitä, miten rakennusten lämmitysjärjestelmät kuten patterien koko mitoitetaan. Sitä kautta lasketaan, kuinka paljon lämmitystehoa rakennus tarvitsee, ja mitoitetaan kaukolämmön tuotantokapasiteetti.

Kaukolämpöjärjestelyssä on ylimääräistä varatehoa, jolla varaudutaan siihen, että joku tuotantolaitos ei välttämättä ole aina käytössä. Lisätehoa mitoitusarvoon nähden on olemassa noin 30 prosenttia. -Jos joku yksikkö poistuu käytöstä, voi tulla hetkittäistä pulaa kaukolämpötehosta ennen kuin saadaan tällä hetkellä pois käytöstä olevat keskukset lämmittämään, Tiitinen sanoo.

Tiitisen mukaan nyt meneillään olevat pakkaset ovat vielä ihan turvallisella tasolla. -Toki laitteistot ovat kovilla käydessään täydellä teholla. Kaukolämpöveden lämpötila on korkeimmillaan 110-115 astetta, Tiitinen kertoo.
Myöskään Teollisuuden voiman TVO:n tuotantoon tai tuotantotehoon pakkanen ei ole vaikuttanut millään tavalla. Tiedottaja Juhani Ikonen sanoo, että Olkiluodon kaksi yksikköä ajavat koko ajan täydellä teholla kuten normaalistikin. -Ydinvoimaloita ajetaan täysillä aina, pakkasista riippumatta, Ikonen huomauttaa.

Niin ikään Helsingin Energian voimalat ajavat täydellä teholla koko talvikauden. Ylijäämäsähköä yhtiö myy sähköpörssiin. -Voimalat on mitoitettu sillä tavalla, että peruskuormakoneet ajavat täydellä teholla pitkiäkin aikoja, kertoo toimitusjohtaja Seppo Ruohonen.

Myös Fortum Power and Heatin yksikönjohtaja Timo Karttinen sanoo, että normaaleja korjausrutiineja lukuunottamatta voimaloiden tekniikka toimii hyvin.

Karttinen kertoo, että Ruotsissa on tulossa käyttöön pitkän huoltoseisokin jälkeen Oskarshamnin ydinvoimala. -Se on nyt perusteellisesti modernisoitu ja siitä tulee pohjoismaisille sähkömarkkinoille tuotantotehoa 400 megawattia. Lisäksi vuodenvaihteessa lisääntyi tuontiteho Venäjältä 400 megawattia.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme