Mainos
Mainos

Pakkanen hidasti muuttolintuja

Viikonlopun pakkanen on hidastanut muuttolintujen tuloa. Ensimmäiset muuttolinnut ovat jo saapuneet Lounais- ja Etelä-Suomeen, mutta suurempia parvia saadaan vielä odotella.

- Siellä täällä on kiuruja. Uuttukyyhkyjä on havaittu Oulun korkeudelle asti. Yksittäisiä töyhtöhyyppiä on näkynyt ja joutsenia on runsaasti jo Keski-Suomessa ja Pohjois-Karjalassakin. Pieniä määriä pulmusia, mustavariksia ja sepelkyyhkyjä on myös näkynyt, luettelee BirdLifen tiedottaja Jan Södersved.

Viikon lopulle luvatut viileät säät saattavat vielä lykätä muuttoa lisää.

- Jos kovin talvista tulee, nämä vähät muuttolinnut, jotka ovat meille ehtineet, saattavat hyvinkin kääntyä takaisin ja ottaa tuumaustauon, arvelee Södersved.

Toisaalta heti, kun säät lämpenevät, muutto saattaa vilkastua hetkessä.

- Kun tulee lämmintä ja lounaanpuoleista tuulta, sieltä saattaa tulla yhtenä päivänä satoja ja tuhansia muuttolintuja, ennakoi Södersved.

Linnut hakeutuvat sulapaikoille

Ensimmäiset muuttolinnut etsiytyvät sulille paikoille ja sieltä niitä kannattaa bongata.

- Rannikon tuntumassa tienpientareet, maankaatopaikat, kaatopaikat, pälvipaikat, sieltä löytyvät ensimmäiset muuttolinnut. Vesilintuja kuten joutsenia, telkkiä ja isokoskeloita saattaa nähdä jo sulapaikoissa, sanoo Jan Södersved.

Tänä keväänä lintujen muutto on lumisen talven normaaliaikataulussa. Vähälumisina talvina muutto on alkanut aikaisemmin. Pitkällä aikavälillä tarkasteltuna lintujen kevätmuutto on kuitenkin aikaistunut.

- Hyvin monen lajin muutto on selvästi aikaistunut. Aikaiset lajit tulevat muutaman päivän tai viikon entistä aikaisemmin. Runsastuneiden lajien kuten laulujoutsenen muutto on aikaistunut jopa kuukaudella viimeisten 20-30 vuoden aikana, laskeskelee Södersved.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme