Mainos
Mainos

Pakkanen hyydyttää liikenteen ja ihmiskehon

Talven toistaiseksi kipakimmat pakkaset ovat vaikeuttaneet muun muassa junaliikennettä. Liikenteen lisäksi kova pakkanen hyydyttää myös ihmiskehoa

Kireä pakkassää jatkuu Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan vielä ainakin sunnuntaihin asti. Sää alkaa mahdollisesti lämmetä maanantaina.

Torstain ja perjantain välisenä yönä pakkanen paukautti uudet talven pohjalukemat Kittilän Pokassa, jossa elohopea romahti 42,6:een miinusasteeseen.

VR peruutti useita junavuoroja pakkasen takia

Junaliikenne takkuili tänään paikoin erittäin pahoin kovan pakkasen takia. VR joutui peruuttamaan aamun ja päivän aikana lukuisia junavuoroja. Lisäksi monet junat myöhästelivät aikataulustaan.

Alkuiltaan mennessä VR oli peruuttanut pääradan lähiliikenteessä parikymmentä vuoroa. Näistä suurin osa oli Keravalle ja Tikkurilaan liikennöiviä K- ja I -junavuoroja.

Kaukoliikenteessä peruutuksia oli kaksi. Aamuvuoro Kuopiosta Kouvolaan peruutettiin Pendolinon hyydyttyä Kuopioon. Iltapäivällä puolestaan Helsinkiin jäi pikajuna 23 Helsingistä Kouvolaan. VR:n mukaan matkustajilla oli kummassakin tapauksessa mahdollisuus päästä määränpäähän muilla junilla.

Pisimmillään myöhästymiset olivat kaukoliikenteessä noin tunnin ja lähiliikenteessä muutamia kymmeniä minuutteja. Liikennöinnin muutokset kohdistuivat sekä aamun että iltapäivän ruuhka-aikoihin.

VR ennakoi, että muutoksia saattaa tulla vielä lisää, jos pakkanen jatkuu kireänä tai sääolot vaikeutuvat muutoin.

Kova pakkanen rasittaa ihmiskehoa

Liikenteen lisäksi kova pakkanen hyydyttää myös ihmiskehoa. Talvikuukausina Suomessakin kuolee kolmisen tuhatta ihmistä enemmän kuin kesäkuukausina. Riskiryhmässä ovat henkilöt, joilla on hengitys- ja verenkiertosairauksia.

Suomessa hakeutuu vuosittain lääkärihoitoon noin 150 ihmistä paleltumien vuoksi. Hengitys- ja verenkiertosairauksista kärsivät käyttävät lääkäripalveluita niinikään enemmän talvi- kuin kesäaikoina.

- Terveellä ihmisellä kylmä lisää verenpainetta ja tekee liikkumisen vähän raskaammaksi sekä kuormittaa hengityselimistöä, kertoo työterveyslaitoksen fysiologian professori Hannu Rintamäki.

Rintamäen mukaan kovalla pakkasella voi kuitenkin ulkoilla, kunhan muistaa oikeat varusteet. Tosin 10-15 asteen pakkasessa on jo syytä pohtia, kannattaako esimerkiksi lasta nukuttaa ulkona.

- Lapsihan on yleensä puettu ja pakattu lämpöisesti kylmään, mutta olosuhteet ovat lapselle liian viileät, jos hänen sormensa ovat kylmät siinä vaiheessa, kun hänet otetaan pois vaunuista, kertoo Rintamäki.

Koululaisten ulkoliikuntaa pakkasella ei ole Suomessa rajoitettu erityisin pakkasrajoin, vaan kukin koulu toimii oman harkintansa mukaan.

Urheilu kovalla pakkasella käy erityisesti keuhkoille, joten liian kovaa rasitusta on syytä välttää.

- Kilpailuissahan pidetään 15 asteen pakkasrajaa, koska hengitys kiihtyy urheillessa jopa kymmenkertaiseksi, mikä taas kovassa pakkasessa rasittaa erityisesti hengityselimistöä. sanoo Rintamäki.

Paras suoja pakkaseen ovat runsaat, lämpöiset ja väljät vaatteet, myös liikunta pitää kylmän loitolla, Rintamäki muistuttaa.

Osa Helsingin asunnottomista joutuu sinnittelemään pakkasyöt kaduilla

Pakkaskaudet ovat kovaa aikaa etenkin asunnottomalle. Vailla vakinaista asuntoa -yhdistyksen mukaan Herttoniemen ensisuoja Helsingissä on ollut vuoden vaihteen jälkeen monesti täynnä.

- Ensisuojan pitäisi olla paikka, jonne ihmisen voi lähettää. Sanoa, että mene sinne, pääset pois pakkasesta, Vailla vakinaista asuntoa ry:n vt. toiminnanjohtaja Jussi Lehtinen sanoo.

Lehtisen mukaan Herttoniemen ensisuoja on ollut täynnä ainakin kuutena yönä vuoden vaihteen jälkeen. Lisäksi 50-paikkaisessa suojassa on ollut ainakin viitenä yönä niin kova tungos, että sinne on voitu lähettää vain pari ihmistä.

Tilanne on huono, sillä Lehtisen mukaan varsinkin talvella ensisuojan paikoista pitäisi olla vapaana ainakin viidesosa. Myös asunnottomille tarkoitetun Kalkkers-yökahvilan ulkopuolelle on jouduttu jättämään ihmisiä tilanpuutteen vuoksi.

Pakkanen kaventaa asunnottoman keinovalikoimaa. Kun elohopea on parikymmentä astetta nollan alla, lehtiroskalaatikossa ei tarkene nukkua. Lehtinen kertookin, että monet asunnottomat hakevat yösijaa rappukäytävistä. Parhaassa tapauksessa koditon voi päästä kovien pakkasten ajaksi jonkun kaverin luokse nukkumaan. Myös poliisi kerää jonkin verran asunnottomia Kisahallin putkaan suojaan pakkaselta.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 20.01.2006)

(Seitsemän uutiset 20.01.2006)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme