Mainos
Mainos

Pakkausten kierrätyksestä kova kiista

Pakkausala on kimmastunut hallituksen aikeista ulottaa täysi tuottajavastuu pakkauksiin. Käytännössä muutos tarkoittaisi sitä, että pakkausalan pitäisi järjestää koko maahan kattava pakkausjätteen keräysverkosto ja huolehtia keräyksen kustannuksista. Erikseen kerättäisiin metalli, muovi ja lasi sekä kartonki ja pahvi. Pakkausalan tänään Helsingissä järjestämässä seminaarissa ihmeteltiin, miksi nyt käytössä olevaa ja toimivaa pakkausjätteiden kierrätystä pitäisi muuttaa.

- Tällä hetkellä pakkausten kokonaiskäytöstä vain viisi prosenttia jää kokonaan hyödyntämättä. Kannattaako romuttaa toimiva systeemi viiden prosentin takia. Sitä paitsi saavutamme kirkkaasti EU:n ja Suomen lainsäädännön pakkausjätteille asettamat kierrätystavoitteet, muistuttaa Pakkausalan ympäristörekisteri PYR Oy:n toimitusjohtaja Annukka Leppänen-Turkula.

Jätelain kokonaisuudistusta valmistelevassa ympäristöministeriössä ollaan täysin eri linjoilla.

- EU-tavoitteiden saavuttaminen ei riitä. Tarkoitus on nimenomaan lisätä kansalaisten mahdollisuuksia pakkausten kierrätykseen. Hallitus haluaa parantaa kuluttajien palvelua tässä, muistuttaa ympäristöministeriön ylijohtaja Pekka Jalkanen.

Kierrätyspisteitä myös syrjäseuduille

Nykyisin pakkausten keräys on järjestetty kuntien ja pakkausalan yhteistyönä. Suurimmissa kaupungeissa keräysverkosto on melko tiheä, syrjäseuduilla pakkausten kierrätysmahdollisuudet ovat vähäiset.

- Hallitus linjasi iltakoulussaan, ettei rakenneta uutta päällekkäistä keräysverkostoa. Kuntien pitäisi siis luopua jo olemassa olevista pakkausten keräyspisteistään. Kuulostaa kyllä mielenkiintoiselta linjaukselta, ihmettelee Leppänen-Turkula.

- Kukaan ei halua rakentaa rinnakkaisia kierrätysjärjestelmiä. Tavoitteena on, että pakkausten tuottaja vastaa keräysjärjestelmän kustannuksista. Nythän kuntien ylläpitämät aluekeräyspisteet kustannetaan kansalaisten jätemaksuista. Nykyinen keräyspisteverkko voidaan säilyttää, mutta tuottajien pitää vastata kuluista eli maksaa kunnille pisteiden ylläpidosta. Sitä paitsi kunnat tarjoavat pakkausten keräyspalvelua nyt vain osassa maata. Kaikkialla sitä ei ole tarjolla, muistuttaa Jalkanen.

- Kierrätys ei tästä kyllä kasva, saattaa jopa laskea. Ympäristörasitus, joka syntyy esimerkiksi jätekuljetuksista, kun pakkausjätettä joudutaan kuskaamaan pohjoisen syrjäseuduilta etelään käsiteltäväksi, on melkoinen, muistuttaa Leppänen-Turkula.

- Ei niitä kierrätyspisteitä kukaan halua korpeen rakentaa. Esimerkiksi kauppojen yhteyteen olisi järkevää perustaa keräyspisteitä, koska ihmiset asioivat siellä muutenkin. Tässä nimenomaan halutaan parantaa kierrätysmahdollisuuksia myös syrjäseuduilla, Jalkanen linjaa.

Osa muovista kelpaa vain poltettavaksi

Kiistaa on myös siitä, kannattaako muovipakkauksia kerätä erikseen.

- Monet ruokien muovipakkaukset kuten vaikka makkarapaketit ovat likaisia eivätkä ne kelpaa muuhun kuin poltettavaksi. Onko siinä järkeä, että ne kerätään erikseen ja sitten ne kuitenkin päätyvät kaatopaikoille tai polttolaitoksiin poltettavaksi, ihmettelee Leppänen-Turkula.

- Saattaa olla järkevää, että kunnat esimerkiksi jatkossa huolehtisivat vain polttoon kelpaavan pakkausmuovin keräyksestä. Toisaalta muovin kierrätystä pitäisi kyllä pystyä nykyisestä parantamaan. Tämä koskee esimerkiksi muovipulloja, arvioi Pekka Jalkanen.

Pakkausala haluaisi ottaa aikalisän ja valmistella jätelain uudistusta rauhassa. Ministeriössä kannatetaan nopeaa aikatulua.

- Aikataulua ei aiota tästä venyttää. Nyt valmistellaan hallituksen esitystä. Asia on hallitusohjelmassa ja se aiotaan viedä eduskuntaan syyskuussa, kertoo Jalkanen.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme