Mainos
Mainos

Pakkohoitoon määrääminen vaikeutuu - potilaiden turvallisuus huolettaa

Psykiatriseen pakkohoitoon saa uusien ohjeiden mukaan määrätä vain virassa oleva lääkäri.

Ongelmaksi uusi laintulkinta voi muodostua päivystysaikana. Päivystävistä lääkäreistä suuri osa on keikkalääkäreitä, joilla ei ole virkasuhdetta.

Muutos on saanut lääkärit huolestumaan potilaiden turvallisuudesta, sillä pakkohoitoon ohjataan lähinnä itsetuhoisia ja väkivaltaisia mielenterveyspotilaita.

Kun keikkalääkäri ei voi määrätä pakkohoitoa sitä selvästi tarvitsevalle, voi potilas päätyä pahimmassa tapauksessa vahingoittamaan itseään tai muita.

- Tahdonvastainen psykiatrinen hoito saattaa olla erittäin tärkeää. Pakkohoito tulee kyseeseen silloin, kun mielenterveysongelmiin liittyy esimerkiksi vakavan väkivallan tai itsemurhan uhka, selvittää tutkimusprofessori Hannu Lauerma, joka on myös Psykiatrisen vankisairaalan vastaava ylilääkäri.

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira päätyi tiukempaan laintulkintaan, koska eduskunnan apulaisoikeusasiamies on arvostellut aiempaa käytäntöä.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot