Mainos
Mainos

Pakokaasujen tuottamat hiukkaset leviävät kauas tiestä

Autojen pakokaasut tuottavat ilmaan valtavan määrän mikroskooppisen pieniä, terveydelle haitallisia hiukkasia. Hiukkaset leviävät yli sadan metrin päähän tiestä. Tällaisia tuloksia on saanut Helsingin ammattikorkeakoulussa rakennettu liikkuva pakokaasujen mittauslaboratorio eli Nuuskija-auto.

Nuuskija-auto mittaa autojen pakokaasupäästöjä liikenteessä. Pakokaasuista syntyvien pienhiukkasten määrästä kertova pylväs on korkea. Esimerkiksi Helsingin Itäväylällä yhdellä kuutiosentillä voi olla yli miljoona pienhiukkasta.

Tutkijoita kiinnostavat eniten kaikkein pienimmät, millin miljoonasosan kokoiset hiukkaset. Niiden terveysvaikutuksia ei vielä tarkkaan tunneta.

- Ainakin nämä pienimmät hiukkaset pääsee kulkeutumaan syvimmälle keuhkoihin ja keuhkorakkuloihin, dosentti Liisa Pirjola Helsingin ammattikorkeakoulusta kertoo.

Pienhiukkasten tiedetään huonontavan keuhkojen toimintakykyä ja aiheuttavan oireita astmaatikoille sekä sydän- ja verisuonitauteja sairastaville. Myös allergioiden lisääntymiselle on haettu selitystä liikenteen pienhiukkasista.

Nuuskija-auto on mitannut, kuinka kauas pienhiukkaset kulkeutuvat: 120:n metrin päässä tiestä hiukkasmäärät ovat pienentyneet kymmenesosaan.

Ajotavallakin on vaikutusta syntyvien pienhiukkasten määrään. Eniten pienhiukkasia syntyy silloin kun moottoria kuormitetaan eli kaasutellaan liikaa.

Nuuskijalle riittää mitattavaa jatkossakin. Polttoaineen vaikutusta pienhiukkaspäästöihin ei ole vielä selvitetty tarkkaan. Alustavasti näyttää siltä, että dieselautojen hiukkaspäästöt ovat bensa-autoja suuremmat.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 09.12.2003).

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme