Mainos
Mainos

Pakolaisjärjestöt: Perheidenyhdistämisten luvut harhaanjohtavia

Suomen Pakolaisapu ja Pakolaisneuvonta ovat huolissaan muukalaisvastaisesta ilmapiiristä, jota ruokkivat väärät mielikuvat ja tiedot pakolaisten perheiden yhdistämisistä.

Pakolaisavun mielestä Maahanmuuttoviraston tilastot saattavat johtaa ihmisiä harhaan.

— Julkiseen keskusteluun tulee aina luvut ainoastaan käsittelyssä olevista hakemuksista. Ne eivät kuitenkaan vastaa toteutuneita lukuja, Suomen Pakolaisavun tiedotuspäällikkö Marcus Floman sanoo.

Maahanmuuttovirasto ilmoitti helmikuussa 5 500 somalialaisen perhesidehakemuksen olevan vireillä.

Tästä luvusta voisi päätellä tuhansien pakolaisten perheenjäsenten saapuvan Suomeen lähivuosina.

Kuitenkin keväällä 2010 Maahanmuuttovirasto kertoi järjestöille, että keskimäärin 43 prosenttia hakemuksista hylätään. Lain mukaan perheenyhdistämishakemus tulisi ratkaista yhdeksässä kuukaudessa, mutta todellisuudessa se kestää usein vuosia.

Perheiden yhdistäminen on laillinen oikeus

Pakolaisavusta kerrotaan, että Sisäasiainministeriön tilastojen mukaan pakolaisten ja kansainvälisen suojelun perusteella oleskeluluvan saaneiden henkilöiden perheenjäseniä on vuosien 1999–2010 aikana saapunut Suomeen yhteensä hieman vajaat 4 000 henkilöä.

Tämä tarkoittaa keskimäärin reipasta kolmeasataa henkilöä vuodessa.

Järjestöt muistuttavat, että kansainvälisen suojelun perusteella Suomessa oleskelevilla on lain suoma oikeus saada perheenjäsenensä Suomeen.

— Yhteiskunnallisessa keskustelussa törmää aika ajoin siihen, että perheiden yhdistäminen olisi jonkinlainen mörkö, Floman sanoo.

— Ihmisillä on Euroopan ihmisoikeussopimuksen mukaan oikeus perhe-elämään ja uuteen maahan sopeutumisen kannalta perhe-jäsenet ovat myös erittäin tärkeitä,

Maahanmuutoviraston mukaan hakemusten hylkäämisiin johtaa se, että oleskelulupaa haetaan myös muille kuin ydinperheen jäsenille. Heidän osalta hakemus yleensä hylätään.

Ydinperheeseen kuuluvat lain mukaan vain puoliso ja alaikäiset lapset.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme