Mainos
Mainos

Pakolaiskunnista on huutava pula

Pakolaisia vastaanottavista kunnista on huutava pula. Vain puolet Suomen kunnista ovat vastaanottaneet pakolaisia viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana. Tälläkin hetkellä noin kaksisataa pakolaista odottaa pakolaisleireillä pääsyä Suomeen.

– Lisää kuntia tarvittaisiin ehdottomasti. Kunta saa pakolaisten ottamisesta paljon kansainvälistä kokemusta ja valtio maksaa kunnille korvauksia pakolaisten vastaanottamisesta, kertoo sisäministeriön maahanmuuttojohtaja Kristina Stenman.

Viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana Suomeen on tullut yli kolmekymmentätuhatta pakolaista. Luvussa ovat mukana kiintiöpakolaiset, perheenyhdistämistapaukset sekä myönteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat.

Isot kaupungit aktiivisimpia

Pakolaisten vastaanottaminen on kunnille vapaaehtoista. Vain alle puolet Suomen kunnista on tarjonnut paikkaa pakolaisille. Eniten pakolaisia on sijoitettu Helsinkiin, Turkuun ja Tampereelle.

– Suomella on pakolaiskiintiö, joka on 750. Tästä määrästä noin 550:lle on viime vuosina löytynyt kuntapaikka, mikä tarkoittaa sitä, että pakolaisleirillä odottaa parisataa henkilöä pääsyä Suomeen. Ja näillä henkilöillä on lupa tulla tänne, kertoo Stenman.

Suomessa on myös väläytelty pakotteita, joiden avulla kunnat velvoitettaisiin ottamaan pakolaisia.

– Positiivista siinä olisi se, että pakotteet tekisivät pakolaisten sijoittamisen helpommaksi. Kielteinen puoli on kuntien sitoutuminen asiaan paikallisesti, jatkaa Stenman.

Keuruulla kokemuksia 90-luvulta

Keskisuomalainen Keuruun kaupunki otti 1990-luvulla vastaan viisi Kosovon albaani-perhettä. Tämän jälkeen kuntaan ei ole pakolaisia otettu.

– Alku meni ihan hyvin, suunnitelmien mukaisesti. Käytännössä nämä viisi perhettä muuttivat kuitenkin vähitellen kolmen vuoden aikana täältä Keuruulta pois isompien kaupunkien suuntaan. Meidän käsityksen mukaan tilanne oli sellainen, että tämä yhteisö oli liian pieni heille. He kaipasivat tuttujen ja sukulaisten läheisyyteen, kertoo Keuruun perusturvajohtaja Riitta Vanhanen.

Myös puuttuvat resurssit ovat usein syynä siihen, että kunta ei ota pakolaisia.

Katso,

Katso Mari Haaviston juttu (Seitsemän uutiset 29.5.2011)

Lue myös:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme