Mainos
Mainos

Pakolaistyötä tekevät järjestöt arvostelevat Rajamäkeä

Pakolaistyötä tekevät järjestöt ihmettelevät sisäministerin lausuntoa, jossa hän kutsuu turvapaikanhakijoita "turvapaikkashoppailijoiksi". Järjestöjen mielestä on syytä miettiä, onko sisäministeriö näiden lausuntojen valossa oikea taho hoitamaan turvapaikanhakijoiden vastaanottoa.

Pakolaistyötä tekevät järjestöt arvostelevat Suomen turvapaikkapolitiikan suuntaa ja turvapaikanhakijoita leimaavaa julkista keskustelua. Järjestöjen hampaissa on mm. sisäministeri Kari Rajamäki, joka on kutsunut turvapaikanhakijoita "turvapaikkashoppailijoiksi".

Järjestöt muistuttavat Rajamäen ajavan muutosta, jolla vastuu turvapaikanhakijoiden vastaanotosta siirretään työministeriöstä sisäministeriön alaisuuteen.

- Voidaan kysyä, onko sisäministeriö näiden lausuntojen valossa oikea taho hoitamaan vastaanottoa, jossa keskeistä on varmistaa turvapaikkaa hakeneille ihmisille inhimilliset olosuhteet ja oikea huolenpito heidän odottaessaan turvapaikkapäätöstä, Suomen Punainen Risti, Pakolaisneuvonta, Suomen Pakolaisapu, Suomen Mielenterveysseura/SOS-keskus, Amnestyn Suomen osasto ja Lastensuojelun Keskusliitto sanovat yhteisessä kannanotossaan.

Kannanoton mukaan turvapaikanhakijoiden oikeusturva vaarantuu, jos vastaanotto, päätöksenteko ja käännytysten täytäntöönpano ovat saman ministeriön alaisuudessa.

- Poliisien toiminnasta turvapaikka-asioissa on viime vuosina noussut julkisuuteen tapauksia, jotka osoittavat, ettei ministeriö pysty takaamaan turvapaikanhakijoiden inhimillistä kohtelua kaikissa tilanteissa, todetaan järjestöjen kannanotossa.

Järjestöt myös vastustavat suunnitelmaa, jonka mukaan vastaanottokeskusten henkilökunta velvoitetaan antamaan turvapaikanhakijoita koskevia salaisia tietoja Ulkomaalaisvirastolle, poliisille ja rajavartiolaitokselle.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot