Mainos
Mainos

Palkansaaja, muistele lama-aikaa - älä vaadi liikaa

Elinkeinoelämän Keskusliiton työmarkkinajohtaja Eeva-Liisa Inkeroinen toivoo palkansaajilta malttia. Hän kehottaa palkankorotuksia pohdittaessa suuntamaan katseensa neljän vuoden taakse, jolloin taloutemme putosi kuoppaan. Inkeroisen mukaan emme ole vieläkään tavoittaneet sitä tasoa mistä pudotus aikoinaan alkoi.

- Palkkapöydässä pitäisi varmistaa, että talous ja työllisyys kasvaa ja saadaan uusia työpaikkoja. Yhden prosentin ylilyönti palkkaratkaisuissa merkitsee yli 2000:ta työpaikkaa tässä maassa. Eli me olemme valinnan edessä.

EK otti viime elokuussa tiukan työmarkkinalinjan, jolloin todettiin, että korotuksissa pysyttäisiin eri toimialoilla prosentin tuntumassa. Linja on Inkeroisen mukaan pysynyt hyvin.

- Mutta nyt vuodenvaihteen jälkeen neuvottelut selvästi takkuavat ja palkansaajajärjestöt ovat lähteneet inflaatiotavoitteen kautta palkkaneuvotteluihin. Meidän mielestä se on huono lähtökohta, että etukäteen aletaan ulosmittaamaan tulevaa inflaatiota. Se tyrehdyttää alkaneen talouskasvun.

Hän myös muistuttaa, että lamavuosina reaalipalkat nousivat jopa seitsemän prosenttia.

- Talouskriisin aikana ja siitä seuraavat vuodet reaalipalkat nousivat suomessa seitsemällä prosentilla ja nimellispalkat 12:lla prosentilla. Tämä valtava nousu keskellä talouskriisiä johtui siitä, että meillä oli hyvin pieni inflaatio. Kun palkansaajat vaativat inflaatioperusteista palkannousua niin pitäisi pikkaisen katsoa sinne menneisyyteen, Inkeroinen teroittaa.

Katso Työmarkkinajohtaja Eeva-Liisa Inkeroisen haastattelu: (Huomenta Suomi 15.2.2011)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme