Mainos
Mainos

Palkittu äiti: Olen siivonnut puolet Porista

Seitsemän lasta, yksihuoltajuus ja raskas ruumiillinen työ, siitä on Helvi Sillanpään elämäntyö tehty. Siitä selviytymiseen on tarvittu roimasti porilaista sisua. Ja sitä tältä lapsiaan ja heidän jälkeläisään kannustavalta äidiltä ja isoäidiltä löytyy.

Porissa asuva 78-vuotias Helvi Sillanpää (o.s. Koskinen) on yksi äitienpäivämitalilla palkituista.

Hän ottaa huomionosoituksen vastaan kunnioituksella. 

– Kauhean onnellinen olen, kun tämmöisen olen saanut. Paljon olisi varmaan sellaisiakin äitejä ollut, jotka sen olisi paremmin tarvinnut kuin minä, mutta olen nuoresta asti ollut yksinhuoltajaäiti, hän sanoo.

Sillanpää jäi yksinhuoltajaksi 26-vuotiaana, kun hänen miehensä menehtyi työtehtävissä liikenneonnettomuudessa vain 30-vuotiaana. Miehen kuoleman jälkeen taloudellinen tilanne tiukentui.

– Mieheni kuoli huhtikuussa, ja edellisvuonna hän oli aika pitkään työttömänä, joten se eläke oli niin pieni, että markoissa se oli vähän toistasataa, kertoo Sillanpää.

– Sain oman osuuteni asumisesta maksettua. Jos se ei olisi onnistunut, en olisi voinut asua siinä kerrostalossa, jossa asuin. Kaiken olen joutunut itse hankkimaan. Sosiaalilautakunnasta ei paljon mitään saanut, kertoo Sillanpää. Hänen lapsensa suorittivat oppikoulun vapaaoppilaina, ja vaatteita perhe sai katulähetyksestä.

Raskas ruumiillinen työ

Arjen pyörittäminen ja siitä selviytyminen vaati seitsemän lapsen äidiltä paljon. Apua hän sai omilta vanhemmiltaan ja kodinhoitajilta. Sillanpään oli tehtävä montaa eri työtä.

– Päivisin mulla oli hoidossa kaksi pientä lasta. Toinen oli nuorimmaiseni ikäinen, hän oli vuoden vanha ja toinen oli kahden vuoden ikäinen. Ja sitten kävin äitini kanssa siivoamassa. Olenkin sanonut, että olen varmaan puolet Porin kaupungista siivonnut, naurahtaa Sillanpää.

Kun lapset olivat pieniä, päivätyön lisäksi Sillanpää siivosi illoin ja öin baareja, rappukäytäviä ja toimistoja.

– Sitten olen ollut paljon viikkosiivoajana perheissä. Kun sitten pääsin päivätöihin, jatkoin siivoamista vapaapäivinä, ilta-aikaan ja öisinkin, kertoo Sillanpää.

Vuonna 1969 Sillanpää pääsi osastoapulaiskursseille. Kurssille osallistuneista suurin osa pääsi vakituiseen työsuhteeseen Porin kaupungille, heidän joukossaan oli myös Sillanpää, joka toimi Liinaharjan vanhainkodissa osastoapulaisena vuoteen 1991. Raskas ruumiillinen työ vaati veronsa.

– Tulin niin huonokuntoiseksi, että sain työkyvyttömyyseläkkeen. Molemmat olkapäät on korjattu, ja myös molemmat polvet on myös leikattu, kertoo Sillanpää.

”Olen rikas ihminen”

Sillanpää kutsuu itseään valveutuneeksi, vaikka ei aktiivisesti politiikassa olekaan ollut mukana. Aktiiviseksi aikaansa seuraava Sillanpäällä on 14 lastenlasta ja viisi lapsenlastenlasta.

– Olen niin rikas ihminen kun mulla on näitä, sanoo Sillanpää. Hän seuraa jälkipolven varttumista ilolla ja on selvästi ylpeä siitä, miten upealla tavalla omat lapset ja heidän jälkeläisensä ovat menestyneet.

– Kuusi lapsistani on opetus- ja kasvatusalalla varhaiskasvatuksesta lukioon, ja yksi on datanomi, kertoo Sillanpää. Hän kannustaa myös lasten lapsiaan ja heidän lapsiaan.

– Että he pääsisivät vähän helpommalla mitä mä olen päässyt, sanoo Sillanpää. 

Äitienpäivän iltaa Sillanpää juhlii Smolnan vastaanotolta palattuaan perheen parissa, ja tupa on täynnä sukulaisia. 

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot