Mainos
Mainos

Palkkiot puhuttavat kiinteistönvälitysalaa

Vuokra-asuntojen välitykseen erikoistuneen Vuokraturva Oy:n hallituksen puheenjohtaja Timo Metsolan mukaan pitkään jatkunut asuntohintojen nousukiito on nostanut välityspalkkiot tasolle, jolla ei useinkaan ole yhteyttä asunnon myyntiin kohdistuvaan työmäärään.

Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton toimitusjohtaja Jukka Malila sanoo tunnistavansa Metsolan mainitseman asian. Hän pitää ilmiötä leimallisesti pääkaupunkiseudun ja siellä tiettyjen alueiden ilmiönä. Koko valtakunnan näkökulmasta tämäntyyppisiin ilmiöihin törmää hänen mukaansa harvemmin.

– Keskimäärin koulutettu kiinteistönvälittäjä ansaitsee Suomessa saman verran kuin opettaja. Alalla yli 75 000 euroa vuodessa ansaitsevia on meillä vain noin 15 prosenttia kaikista alan ammattilaisista, muistelee Malila alan ansioista tehtyä valtakunnallista tutkimusta.

Metsola viittaa omassa esimerkissään Helsingin Kalliossa sijaitsevan 35-neliöisen yksiön myyntiin, josta saatetaan veloittaa yli 7 000 euron palkkio, vaikka yksiö menisi kaupaksi ennen ensimmäistä näyttöä.

– Koko valtakunnan näkökulmasta kiinteistönvälitystoiminta ei ole sarka, jossa hedelmät poimittaisiin helposti ja vaivattomasti. Meillä on yrityksiä ja alueita – esimerkkinä Helsinki – joilla saatu jalansija ja pitkäjänteinen työ voi tuottaa toisia paremmat tulot. Tämä ei ole kuitenkaan alan koko kuva, Jukka Malila alleviivaa.

Tulevaisuudessa palkkiotaso voidaan sitoa myyntiaikaan?

Kiinteistönvälitystoiminnan kannattavimmat alueet löytyvät pääkaupunkiseudulta. Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton toimitusjohtajan mukaan välityspalkkiot ovat pääkaupunkiseudulla yleisesti muuta maata korkeammat, koska asuntojen hinnatkin ovat korkeammat. Myös kilpailu välitysalan sisällä on metropolialueella kovinta.

Joissakin tapauksissa prosenttiperusteinen, asunnon myyntihintaan sidottu välityspalkkio tuottaa etenkin pääkaupunkiseudulla palkkioita, jotka ovat muihin maan alueisiin nähden suuria.

– Niin pääkaupunkiseudulla kuin muuallakin asuntokaupan asiakkaat arvioivat saatavan välityspalvelun hyötyjä ja haittoja. Arvioinnin perusteella usein päädytään sopimukseen ammattivälittäjän kanssa, koska tiedostetaan kustannusten lisäksi samalla myös välittäjän käyttämisestä tulevat hyödyt. Ammattilaisen käytössä asuntokauppaprosessiin haetaan esimerkiksi ammattilaisen tuomaa vaivattomuutta, parempaa turvaa ja korkeampaa toteutuvaa myyntihintaa, Jukka Malila listaa.

Kiinteistönvälitysalalla toimintatavat tai palkkiorakenteet eivät ole staattisia. Toimintatapoja halutaan jatkuvasti kehittää asiakkaiden tarpeiden mukaisesti. Alan yrityksistä saatujen tietojen mukaan tälläkin hetkellä yritykset miettivät jatkuvasti uusia, entistä asiakaslähtöisempiä toimintamalleja. Esimerkkinä tuotekehittelystä on vaikkapa se, että palkkion taso sidottaisiin asunnon toteutuvaan myyntiaikaan.

Jukka Malila huomauttaa, että välityspalkkiot ovat aina asiakkaan ja välitysyrityksen välisiä asioita.

– Me emme halua emmekä saa Keskusliittona ohjata vapaata kilpailua, johon välityspalkkiot kuuluvat. Emme myöskään tee suosituksia välityspalkkioiden tasoksi tai sisällöiksi. Muutoinkin haluamme noudattaa tiukasti kaikkia kilpailuviranomaisten ja lainsäätäjän linjauksia.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme