Mainos
Mainos

Pallolaajennushoitoon tarvittaisiin 10 uutta laboratoriota

Sydänsairauksien hoito vaatii asiantuntijoiden mukaan pikaista panostusta.

Suomeen tarvittaisiin tuoreen selvityksen mukaan vähintään kymmenen uutta laboratoriota, joissa voitaisiin tehdä varjoainekuvauksia ja pallolaajennushoitoja.

-Nykyisin hengenvaarassa olevat potilaat joutuvat odottamaan kohtuuttoman kauan tutkimusta ja hoitoa jopa yliopistosairaaloissa, sanoo Suomen Kardiologisen Seuran puheenjohtajan, dosentti Markku Mäkijärvi Helsingin yliopistollisesta keskussairaalasta.

Sepelvaltimotautikohtaus, jossa sepelvaltimo ei ole mennyt vielä aivan tukkoon, on Mäkijärven mukaan lähes yhtä vaarallinen kuin sydäninfarkti. Näiden potilaiden osittain tukkeutunut sepelvaltimo aiheuttaa jatkuvia, pieniä sydänlihasvaurioita. Rintakipua tuntuu pienessäkin rasituksessa ja jopa levossa.

Tällaiseen sepelvaltimokohtaukseen sairastuu vuosittain peräti 21 000 suomalaista. Nämä potilaat ovat käytännössä yhtä suuressa hengenvaarassa kuin infarktipotilaat, elleivät he pääse tutkimuksiin ja hoitoon parin vuorokauden sisällä.

Todellisuudessa potilaiden hoitoonpääsyajat vaihtelevat yliopistosairaaloissakin 3,2 vuorokaudesta 7,1 vuorokauteen.

Turha odottelu nostaa kustannuksia

Mäkijärven mukaan tällainen turha odottelu nostaa myös hoidon kustannuksia, koska tauti ehtii odotellessa pahentua.

Suomen Kardiologinen Seura vetosikin vuosikokouksessaan päättäjiin sepelvaltimopotilaiden hoidon tehostamiseksi. Vähintään kymmenen uuden laboratorion lisäksi olisi koulutettava pikaisesti myös uusia kardiologeja, jotka hallitsevat pallolaajennushoidon.

Suomessa on kardiologeja miljoonaa asukasta kohden vain 16, kun esimerkiksi Ruotsissa heitä on 35 ja Norjassa 45.

Sepelvaltimokuolleisuus näyttää seuraavan kardiologien määrää. Siellä, missä kardiologeja on vähän siellä kuolleisuusluvut ovat suurimpia.

Sydämen vajaatoiminnan hoito myös retuperällä

Kardiologipulan vuoksi myös sydämen vajaatoiminnan hoito on retuperällä. Kaikututkimuksiin on pitkät jonot, ja oireiden todentaminen jää usein kokonaan tekemättä.

-Lääkärilakko kasvatti jonoja kaikututkimuksiin vielä entisestään, sanoo professori Markku S. Nieminen HUS:n Kardiologian klinikalta.

Sydämen vajaatoimintaa, joka on tappava tauti, potee ainakin noin 150 000 suomalaista ja tauti yleistyy nopeasti väestön ikääntyessä.

Kardiologien mielestä ongelmaan pitäisi puuttua heti, ennen kuin suuret ikäluokat ehtivät sairastumisikään. Heidän mielestään kaikututkimus olisi tehtävä kaikille potilaille, joilla oireiden perusteella on syytä epäillä sydämen vajaatoimintaa.

Sydämen vajaatoiminnan oireita ovat mm. ahdistus rasituksessa tai öiseen aikaan, suorituskyvyn yleinen lasku ja turvotukset.

Asianmukaisella lääkityksellä voidaan kuolleisuutta alentaa merkittävästi.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme