Mainos
Mainos

Palovaroittimien huollon laiminlyönti lisää kuolemia

Vuosituhannen vaihteessa joka kotiin oli hankittava palovaroitin. Sisäministeriö epäilee, että palokuolemien lisääntymisen syynä on se, että varoittimet ovat seisseet huoltamatta kuusi vuotta.

Palovaroittimien huollon laiminlyönti on merkittävä tekijä palokuolemien määrän nousussa, uskotaan sisäministeriössä.

Sisäministeriössä epäillään, että palokuolemien määrän nousu johtuu etenkin siitä, että palovaroittimet unohdetaan useissa suomalaiskodeissa huoltaa riittävän usein ja pattereiden vaihto uusiin unohtuu.

Palovaroittimien laiminlyönnin lisäksi yksi keskeinen seikka palokuolemien määrän nousussa on myös syrjäytyminen, kertoo tekninen johtaja Hannu Olamo sisäministeriön onnettomuuksien ehkäisyn yksiköstä.

- Elintapa-asiat vaikuttavat palokuolemien määrään, vaikka palovaroitin toimisikin. Esimerkiksi yli puolet palokuolemista tapahtuu alkoholin vaikutuksen alaisena, mikä jo kuvaa aika paljon, Olamo kertoo.

Niin sanottu aktiiviväestö kuolee tulipaloissa vain aniharvoin, selvittää Olamo. Sen vuoksi palokuolemienkin määrä vähenisi huomattavasti, jos riskiryhmän elämänhallintaan voitaisiin vaikuttaa.

Syksyllä uusi palovaroitinasetus

Palovaroittimet tulivat pakollisiksi vuosituhannen vaihteessa, jonka jälkeen palokuolemien määrä väheni muutamaksi vuodeksi. Sen jälkeen palokuolemien määrä on kääntynyt taas nousuun. Syksyllä onkin luvassa uusi palovaroitinasetus.

- Tähän saakka riittänyt yksi palovaroitin huoneistoa kohti, uudessä palovaroitin tulee olla 60:ta asuinneliötä kohti. Ainakin laitteen ääni on siten helpompi kuulla. Ei tässä uudessa määräyksessä mitään mullistavia teknisiä uudistuksia tule olemaan, Olamo kertoo.

Palovaroittimet pelastavat joka vuosi kymmeniä ihmishenkiä, kun paloissa kuolee vuosittain noin sata henkilöä. Kaiken A ja O on kuitenkin se, että palovaroittimen toimintaedellytyksistä pidetään huolta. Olamo kertaa, miten palovaroitin tulee huoltaa:

- Paristo pitäisi vaihtaa kerran vuodessa jonain määräpäivänä, jolloin se sitten tulee tehdyksi. Ja aika-ajoin pitäisi testinapilla selvittää, että onko varoitin toimintakunnossa. Se olisi hyvä tehdä kerran kuukaudessa.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme