Mainos
Mainos

Palovaroittimien käytön pistokokeita koteihin?

Suomessa sattuu palokuolema enemmän kuin muualla Länsi-Euroopassa.

Palovaroitinratsioita väläyttävät valtiontilintarkastajat, jotka murehtivat palokuolemien määrän kasvua uusimmassa tarkastuskertomuksessaan.

Suomessa kuoli tulipaloissa viime vuonna 115 ihmistä.

Suunnitelman mukaan palovaroittimia tutkittaisiin pistokokeilla ja tarkastuksista ilmoitettaisiin etukäteen .

Valtiontilintarkastajien ehdotus ei saa osakseen varauksetonta kannatusta Suomen pelastusalan keskusjärjestössä, Spekissä. Tekninen johtaja Matti Orrainen väläyttääkin kestävämpiä keinoja paloturvallisuuden lisäämiseksi.

- Ensimmäisenä ratkaisuna itse pitäisin sitä, että hankitaan sellaiset palovaroittimet, jotka ovat sähköverkkoon kytkettyjä. Niistä on huomattavan paljon parempia kokemuksia, sillä silloin varoittimet ovat toimintakuntoisia. Sähköverkkoon kytketyissä palovaroittimissa on myös usein joko paristo- tai akkuvarmennus sähkökatkojen varalta, Orrainen kertoo.

Matti Orraisen mukaan ulkopuolisten tekemiä palovaroitintarkastuksia voitaisiin tehdä tietyissä erityistapauksissa.

- Kodinhoitajat tai muut henkilöt, jotka käyvät päivittäin tai harvemmin erityisryhmän asukkaan kodissa, voisivat tarkastaa samalla yleisiä turvallisuuteen ja paloturvallisuuteen liittyviä asioita. Samalla hän voisi tarkastaa myös palovaroittimen kunnon.

Suomen pelastusalan keskusjärjestö aikoo tutustua valtiontilintarkastajien raporttiin huolellisesti. Järjestö aikoo aikanaan keskustella raportin ehdotuksista eri ministeriöiden kanssa.

Väestön määrään verrattuna Suomessa sattuu palokuolemia selvästi enemmän kuin muissa Länsi-Euroopan maissa.

Palovaroittimet tulivat pakollisiksi kaikissa asunnoissa vuonna 2000, ja kyselytutkimuksen mukaan sellainen myös on lähes kaikilla.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme