Mainos
Mainos

Pälve: Valelääkärin selityksissä ei ole realismin hiventäkään

Lääkäriliiton arvion mukaan ulkomaisista yliopistoista valmistuu vuosittain satakunta suomalaista lääkäriä. Suurin osa heistä valmistuu Virosta Tarton yliopistosta.

– Enimmäkseen suomalaiset opiskelevat lääketiedettä eurooppalaisissa yliopistoissa. Tutkintojen tunnustaminen on standardisoitu EU:n alueella, joten koulutusta valvotaan tarkasti. Tässä suhteessa Euroopassa valmistuu vain hyviä lääkäreitä, sanoo Suomen Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve.

Pälven mukaan pääsääntöisesti myös EU-alueen ulkopuolelta tulevat lääkärit ovat hyvin koulutettuja, mutta tutkintotodistusten ja opintosuoritusten tarkistaminen on hankalampaa.

– Esimerkiksi Intiassa ja Pakistanissa on täysin moitteettomia yliopistoja, joista tulee paljon lääkäreitä muun muassa Brittein saarille.

Lääkäriliiton toiminnanjohtajan Heikki Pälven mukaan venäläiset yliopistot ovat aiemmin olleet hyvässä maineessa ja 70-luvulla niistä valmistui suomalaisia lääkäreitä paljonkin. Nyt tahti on hiipunut.

Selityksessä ei ole realismia pätkääkään

Helsingin käräjäoikeus vangitsi tänään valelääkäriksi epäillyn Esa Laihon, jota epäillään todennäköisin syin muun muassa törkeästä petoksesta. Laiho oli kertonut valmistuneensa ammattiinsa pietarilaisesta yliopistosta, mutta poliisi on varmistunut, ettei tieto pidä paikkaansa. Sittemmin Laiho on väittänyt opiskelleensa lääketiedettä Yhdysvalloissa, mutta hankkinut todistuksensa Venäjältä.

– Vaikka se olisikin totta, se ei muuta kuvaa mitenkään. Kyseessä on henkilö, jolla ei ole lääketieteellistä koulutusta, ei lääkärin osaamista ja joka on valehdellut koko tarinansa. Hän ei ollut hyvä eikä pätevä lääkäri - hän ei ollut lääkäri ollenkaan, Pälve sanoo.

Laihon väite siitä, että amerikkalaisilla opinnoillaan hän olisi ollut oikeutettu saamaan todistuksen pietarilaisesta yliopistosta, perustuu Pälven arvion mukaan valheeseen.

– Ei ole mitenkään mahdollista suorittaa opintoja toisessa maassa ja hankkia tutkintotodistusta toisesta maasta. Ei tällaisissa selityksissä ole realismia pätkääkään. Jos opiskelee lääkäriksi, suorittaa siinä samalla tutkintoa. Ihminen joko on lääkäri tai ei ole lääkäri. En kuitenkaan tunne Laihoa enkä ole häntä tavannut, ja tutkintaa johtavat myös viranomaiset, Pälve huomauttaa.

Katso Johanna Tuurin juttu (Seitsemän uutiset 12.11.2011)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme