Mainos
Mainos

Pam kritisoi pakkoyrittäjyyttä

Pamin Anssi Vuorion mukaan parturien tuolinvuokraajat eivät ole yrittäjiä vaan palkkatyöntekijöitä.

Palvelualojen ammattiliiton Pamin ensimmäinen varapuheenjohtaja Anssi Vuorio vaatii tiukempaa linjaa suhtautumisessa pakkoyrittäjiksi joutuneisiin työntekijöihin.

Vuorion mielestä palkansaajiin verrattavissa olevan yrittäjäjärjestelmän luominen yritysten sisälle ei vastaa käsitystä todellisesta yrittäjyydestä. Sen sijaan työnantaja pääsee sen avulla eroon vastuistaan ja kustannuksistaan.

Parturi-kampaamoalan tuolinvuokrauksen sekä ravintoloiden vahtimestareiden lisäksi ns. pakkoyrittäjyyttä on Vuorion mukaan tullut mm. siivous- ja vartiointialalle.

Kokkolassa tänään puhunut Vuorio kiittelee Espoon verotoimiston ratkaisua, jossa se määritteli parturi-kampaamon sopimusyrittäjät palkansaajiksi. Yritykseen tehdyn verotarkastuksen jälkeen verotoimisto ilmoitti, ettei se hyväksy yrityksen 20 tuolinvuokraajaa yrittäjiksi maaliskuusta alkaen.

Pam on aiemmin voittanut oikeudessa tapauksia, joissa ravintoloiden vahtimestareita on pyritty siirtämään itsenäisiksi yrittäjiksi. Uusia tapauksia on menossa oikeuskäsittelyyn.

"Pakkoyrittäjyys edellyttää kohtuuttomia riskejä"

Pamissa katsotaan, että yrittäjäasemaan siirretty yksittäinen työntekijä joutuu ottamaan kohtuuttomia riskejä jäädessään mm. työsuojelulainsäädännön ja työnantajan huolehtimisvelvoitteen ulkopuolelle. Esimerkiksi sairastuminen merkitsee yritystoiminnan loppumista.

- Pärjätäkseen kilpailussa näiden yrittäjien työpäivät muodostuvat erittäin pitkiksi ja tuntipalkat voivat jäädä pienemmiksi kuin työsuhteessa tehtäessä. Työtehtävien vähetessä heidän tulonsa loppuvat heti, eikä irtisanomisajan palkkaa ole, Vuorio sanoo.

Vuorio muistuttaa, että myöskään työsopimuslain mukaista laillista perustetta sopimussuhteen päättämiselle ei yrittäjien kohdalla tarvita. Jos yrittäjätyöntekijän työpanokseen ollaan tyytymättömiä, työt voivat loppua pysyvästi. Tilalle voidaan ottaa uusi alihankkija.

Vuosiloman yrittäjä säästää yrittäjätuloistaan ja lomarahoja ei ole ollenkaan.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme