Mainos

Pamin Selin: Samapalkkaisuus toteutumassa vasta 40 vuoden kuluttua

Selin korostaa, että ammatilliset vaatimukset palvelualoilla koventuvat jatkuvasti, ja tämän tulisi näkyä myös palkkauksessa.

Palvelualojen ammattiliiton Pamin puheenjohtaja Ann Selin vaatii, että seuraavalla tulosopimuskierroksella on tehtävä konkreettisia ratkaisuja naisvaltaisten alojen palkkauksen korjaamiseksi.

Jotta hallituksen ja työmarkkinaosapuolten hyväksymä samapalkkaisuusohjelma toteutuisi sille asetetun kymmenen vuoden aikana, palvelualojen palkkoja olisi Selinin mukaan nostettava vuosittain noin 0,7-0,8 prosenttia enemmän kuin teollisuuden palkkoja.

Selinin mukaan nykytahdilla samapalkkaisuusohjelman tavoitteeksi asetettu viiden prosentin palkkaerojen kaventuminen toteutuu vasta noin 40 vuoden kuluttua.

Vaikka Elinkeinoelämän keskusliitto EK on vuosi vuodelta kiivaammin korostanut naisvaltaisia aloja suosivasta solidaarisesta palkkapolitiikasta luopumista, Selin sanoo uskovansa palkkatasa-arvon etenemiseen.

Selin muistutti tiedotustilaisuudessa, että myös EK on ollut mukana laatimassa samapalkkaisuusohjelmaa, ja sen tulisi olla myös luotettava sopimuskumppani.

- Palvelualojen työnantajajärjestöt ja suuret yritykset eivät ole olleet yhtä äänekkäitä. Niillä on strateginen näkemys työvoimapulasta ja palkkojen kilpailukyvystä.

Pamin edustajiston kokouksessa Helsingissä tänään puhunut Selin korostaa, että ammatilliset vaatimukset palvelualoilla koventuvat jatkuvasti, minkä tulee näkyä myös palkkauksessa.

Alan kyky työllistää vaatii oman ohjelman

SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen vaati seuraavaa hallitusta ottamaan ohjelmaansa kansallisen palveluohjelman. Ministeriöiden ja työmarkkinaosapuolten yhteistyöllä voitaisiin lisätä alan työllisyyttä sekä tuottavuuden ja vientimahdollisuuksien parantamista.

Pam on perustellut uuden politiikkaohjelman aloittamista sillä, että juuri palvelualan katsotaan olevan se alue, jolla kasvu ja työpaikat lisääntyvät. Siitä huolimatta alan innovaatioiden ja yhteistyön kehittäminen on jäänyt vähälle huomiolle.

Liiton toinen keskeinen tavoite on ravintolapalveluiden arvonlisäveron keventäminen ruoan verotuksen sijaan. Selin perustelee valintaa sillä, että ruoan alv:n alennus maksaisi 500 miljoonaa euroa, mikä olisi pois tuloverojen kevennysvarasta.

Sen sijaan ravintoloiden ja ruokaloiden hintojen alennus maksaisi vain 150 miljoonaa ja toisi arviolta 2000 työpaikkaa. Pamissa ei uskota eräiden työnantajien laskelmiin, joiden mukaan se voisi tuoda 5000 uutta työpaikkaa.

Pamin kolmipäiväisen kokouksen odotetaan valitsevan huomenna nykyiset puheenjohtajat seuraavalle nelivuotiskaudelle.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot