Mainos
Mainos

Panda on yhä uhanalainen – luonnonvaraisena niitä elää vain noin 1800

Kiinassa luonnonvaraisten pandojen tilanne on parantunut kymmenen vuoden aikana. Uhanalaisluokituksessa panda on edelleen uhanalainen, mutta ei äärimmäisen uhanalainen. Luonnonvaraisena pandoja elää tällä hetkellä noin 1800.

Suomeen alkuvuodesta saapuvat pandat auttavat luonnonvaraisia serkkujaan. Kiina on sitoutunut käyttämään pandoista saatavista tuloista luonnonvaraisten pandojen suojeluun.

Tässä työssä mukana on myös maailman luonnonsäätiö WWF.

– Suurin uhka pandoille on sen elinympäristön katoaminen ja sitä on tapahtunut vuosikymmeniä. Elinympäristöt ovat pirstoutuneet ja jopa kokonaan kadonneet. Tähän on syynä kaivostoiminta, vesivoiman rakentaminen ja sitten tie- ja muu infrastruktuurin rakentaminen. Toinen keskeinen syy pandojen uhanalaisuuteen on salametsästys, mutta positiivista on se, että se näyttää olevan vähentymässä, kertoo Liisa Rohweder, WWF Suomen pääsihteeri.

WWF osallistuu aktiivisesti Kiinan hallinnon kanssa pandojen suojeluun muun muassa suunnittelemalla suojelualueita.

– WWF on ollut mukana suojelualueiden ja niitä yhdistävien metsäkäytävien perustamisessa suojelualueiden väliin. Metsäkäytäviä pitkin pandat pääsevät siirtymään suojelualueelta toiselle ja löytämään ravintoa ja lisääntymiskumppaneita, sanoo Rohweder.

Suojelu on tuonut tulosta

Aktiivinen suojelutyö näyttää tuottaneen tulosta ja pandakanta on vahvistunut kymmenen vuoden aikana 250 yksilöllä. Panda ei ole enää äärimmäisen uhanalainen, mutta uhanalainen ja uhanalaisluokituksessa sitä kutsutaan vaarantuneeksi.

Tarhatut pandat ovat auttavat välillisesti luonnonvaraisia serkkujaan, mutta suoranaista vaikutusta luonnonvaraisen pandakannan vahvistamiseen sillä ei ole, koska tarhattujen pandojen matka luontoon kestää sukupolvien ajan.

– Toiveena on, että meidän pandojen mahdolliset pennut lisääntyisivät Kiinassa. Siellä ne muutaman sukupolven aikana totutetaan hiljalleen luonnontilaiseen elämään. Tällä tavalla pystytään muutaman sukupolven jälkeen jälkeläisiä vapauttamaan luontoon, kertoo pandojen eläinlääkinnästä vastaava eläinlääkäri Heini Niinimäki.

Tarhatut pandat ovat tärkeässä osassa ketjua, jonka päässä voi siintää luonnonvaraisen pandan elämä Sichuanin vuoristossa. WWF Suomen pääsihteeri uskoo, että pandojen myötä voidaan lisätä ihmisten suojelumyönteisyyttä.

– Jos nyt on tarpeellista nähdä tarhattuja pandoja, samalla on hyvä levittää ihmisille tärkeää tietoa siitä, mikä on luonnonvaraisten pandojen tilanne. Ja myös siitä, miten luonnonvaraisia pandoja tulisi suojella, sanoo Rohweder.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot