Mainos
Mainos

Pandemiaan varautuminen voi kangerrella kunnissa

Euroopan tautiviraston mukaan voi mennä parikin vuotta, ennen kuin valtakunnallisia pandemiaohjeita voidaan soveltaa kunnolla myös kunnissa.

Kunnat näyttävät olevan Suomen pandemiasuunnitelmien heikoin lenkki.

Euroopan tautivirasto näkee Suomen suunnitelmissa monia vahvuuksia. Se arvioi kuitenkin, että voi mennä vielä parikin vuotta, ennen kuin valtakunnallisia ohjeita pystytään soveltamaan kunnolla myös kunnissa.

Euroopan tautiviraston, Euroopan komission ja Maailman terveysjärjestön asiantuntijat perehtyivät viime kesänä Suomen varautumiseen influenssapandemiaan.

Pandemiaan varautumista on täydennetty myös viruslääkkeiden poikkeusjärjestelyjä koskevalla suunnitelmalla. Suomen hankkimista viruslääkkeistä pieni osa on jo jaettu sairaanhoitopiireihin väestömäärän suhteessa. Varmuusvarastojen sujuva jakelu on tärkeää, koska viruslääkkeet tehoavat vain, jos ne annetaan 48 tunnin sisällä oireiden alkamisesta.

Varmuusvarastoista lääkkeitä voidaan ottaa käyttöön, kun ministeriö katsoo sen tarpeelliseksi. Koska varastot ovat rajalliset, pandemiatilanteessa on tärkeää tietää jatkuvasti käytettävissä olevien lääkkeiden määrä eri paikoissa.

Sosiaali- ja terveysministeriö on päättänyt myös asettaa tartuntatautien neuvottelukunnan yhteyteen jaoston huolehtimaan raportin suositusten toteuttamisesta.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme