Mainos
Mainos

Pandemiaharjoitus mittasi Suomen lintuinfluenssavalmiutta

Valtion viranomaiset ovat jatkaneet harjoituksiaan lintuinfluenssan varalta. Tänään harjoiteltiin tilannetta, jossa ihmisestä ihmiseen tarttuva lintuinfluenssan muoto leviää myös Suomeen.

Kukaan ei tiedä tuleeko lintuinfluenssasta koskaan ihmisiä uhkaavaa kulkutautia eikä sitä, milloin tauti pandemiaksi kehittyisi. Tilanteeseen on silti syytä varautua, ja siksi viranomaiset ovat jälleen harjoitelleet valmiuksiaan ja yhteistyötään mahdollisen epidemian varalta.

Tällä kertaa varauduttiin tilanteeseen, jossa ihmisestä ihmiseen muuttuva tautimuoto muuttuisi maailmanlaajuiseksi kulkutaudiksi pandemiaksi, joka saapuisi myös Suomeen.

- Harjoituksessa oli kuvitteellinen tilanne, jossa muutamien turistien kautta tauti tulee Suomeen. Harjoittelimme sitä, miten eri viranomaiset sekä kunnallisella että valtion tasolla toimivat niin, että pystymme mahdollisimman hyvin eristämään tämän taudin heti alkuvaiheessaan, sanoo pääministeri Matti Vanhanen.

Vanhanen korostaa, että mahdollista pandemiaa varten harjoitellaan varmuuden vuoksi etukäteen, mutta että kulkutaudista ei ole merkkejä. Hänen mukaansa varautumista on mietitty perusteellisesti.

- Tässä tarkastettiin erilaiset tilanteet lääkityksen, suojavarusteiden sekä hoitohenkilökunnalta osalta ja niin edelleen. Pääosin voidaan sanoa, että meillä on tässä suhteessa valmistautuminen ja varautuminen hyvällä mallilla.

Yhteisharjoitus paljasti kuitenkin myös parannettavaa, pääministeri kertoo.

- Ensinnäkin tämä harjoitus, johon osallistui lähes koko valtionhallinto, osoitti muun muassa joitakin tarpeita lainsäädännön kehittämiseen. Niitä tullaan analysoimaan vielä siltä varalta, että viranomaisilla olisi valmiudet toimia nopeasti.

"Lisää infektiolääkäreitä tarvitaan"

Peruspalveluministeri Liisa Hyssälän mukaan harjoituksessa selvisi, että Suomeen tarvitaan lisää infektiolääkäreitä ja hoitajia.

- Henkilöstöä täytyy kouluttaa. Me tarvitsemme infektiolääkäreitä, asiantuntijoita ja lisäksi me tarvitsemme laboratoriolaitteita diagnostisointia ja analyysejä varten. eristystilojen rakentaminen on sitten oma lukunsa.

Hyssälä sanoo, että lisävaroja lintuinfluenssan torjuntaan saadaan jo tämän vuoden lisäbudjetissa. Kaiken kaikkiaan puhutaan kymmenistä miljoonista euroista.

Pääministeri Vanhasen mukaan viranomaisyhteistyötä harjoitellaan Suomessa nyt ahkerasti myös siksi, että meillä ei ole vuosikymmeniin ole esiintynyt laajamittaisia tartuntatauteja.

- Kokemus ja osaaminen ovat asteittain ehkä vähän heikentyneet ja nyt näiden harjoitusten kautta tätä tullaan paikkaamaan. Toinen viesti näillä harjoituksilla on myös se, että ihmiset voivat luottaa siihen, että suomalainen yhteiskunta on mahdollisimman hyvin varautunut myös tämänkaltaisiin uhkiin.

Ihmisestä ihmiseen siirtyvästä lintuinfluenssaepidemiasta ei ole merkkejä. Suomessa ei myöskään ole todettu vielä yhtään lintujen tautitapausta. Eläinlääkintä- ja elintarviketutkimuslaitos Eela kertoi tänään, että Hausjärveltä pääsiäisenä löytyneet kuolleet joutsenet eivät sairastaneet lintuinfluenssaa.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme