Mainos
Mainos

THL selventää rokotteiden ja narkolepsian syy-yhteyttä

Tutkijat eivät vielä tiedä, miksi sikainfluenssarokote Pandemrix aiheuttaa narkolepsiaa. Ruotsalaisen uutistoimisto TT:n kautta levisi eilen tieto, että syy rokotteen aiheuttamaan narkolepsiaan olisi selvinnyt.

Muun muassa MTV Uutisten eilen julkaisemassa STT:n uutisessa kerrottiin, että Pandemrixissä olisi poikkeuksellisesti muihin rokotteisiin verrattuna proteiinia, joka muistuttaa hypokretiini-nimistä välittäjäainetta. Hypokretiiniä tuottavat aivoissa valveillaoloa säätelevät solut. Stanfordin yliopiston tutkimuksen mukaan narkolepsiassa ihmisen immuunipuolustus aktivoituu hypokretiinille.

Aiemmasta tiedosta poiketen Stanfordin yliopiston tutkimuksessa ei kuitenkaan kerrottu Pandemrix-rokotteen eroavan muista sikainfluenssarokotteista proteiinin suhteen. Myös muissa rokotteissa ja sikainfluenssaviruksessa on samaa proteiinia.

- Stanfordin tutkimuksessahan on päälöydös se, että narkolepsiassa esiintyy immuunivaste hypokretiiniä kohtaan, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen immuunivasteyksikön päällikkö Outi Vaarala.

 Ratkaisu saattaa piillä virusantigeenissä

Vaaralan mukaan amerikkalaistutkimus ei vielä selittänyt, mikä erityispiirre juuri Pandemrix-rokotteessa altistaa narkolepsialle. Amerikkalaistutkimus kuitenkin tukee THL:n omia havaintoja, joiden mukaan ratkaisu piilee Pandemixin virusantigeenissä eli siinä aineessa, joka aiheuttaa elimistössä immuunivasteen.

- Me olemme jo yli vuosi sitten sanoneet, että meidän tutkimuksemme viittaavat siihen, että tässä Pandemrixin virusantigeenissä on avain narkolepsiariskiin. Siinä virusantigeenissa on sellainen erityispiirre, jota muissa sikainfluenssarokotteissa ei ole, Vaarala sanoo.

Narkolepsian on pitkään tiedetty olevan autoimmuunisairaus, jossa elimistö hyökkää itseään vastaan. THL:ssä on selvitetty myös sitä, onko Pandemrix-rokotteella ollut yhteyttä muihin autoimmuunisairauksiin, kuten esimerkiksi diabetekseen, keliakiaan tai nivelreumaan. Tutkimukset ovat vielä kesken, mutta tuoreen ruotsalaistutkimuksen mukaan näyttäisi siltä, että tällaista yhteyttä ei ole.

THL:n on tarkoitus julkaista omat tutkimustuloksensa aiheesta ensi vuoden alkupuolella.

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot