Mainos
Mainos

Panimoliitto: Oluen tuonti voisi jopa viisinkertaistua

Panimoliitto tyrmää ajatuksen keskioluen laimentamisesta täysin.

Oluen valmistajien edunvalvojan toimivan liiton toimitusjohtaja Elina Ussa uskoo, että laimennuksen myötä kulutus siirtyisi nelosolueeseen ja juomat tuotaisiin maan rajojen ulkopuolelta.

–Ruotsissahan tilannetta on tutkittu vuonna 2009, mihin se tilanne on johtanut. Tilanne on johtanut siihen, että siellä juodaan olutta keskimäärin 5,5 prosenttisena kun meillä se taas aika hyvin kulkee tämän päivittäistavarakaupan 4,7 prosentin rajan mukaisesti. Alkoholipoliittisesti pidän melko arveluttavana, että tällaista kehitystä meillä lähdettäisiin seuraamaan, Ussa kommentoi.

Panimoliiton laskelmat ovat hurjat: se pelkää, että keskioluen laimentaminen johtaisi rajuun oluentuonnin kasvuun Ruotsin mallin mukaan. Länsinaapurissa juodusta oluesta 30 prosenttia on yksityisten ihmisten ulkomailta tuomaa. Panimoliiton laskelmien mukaan Suomessa vastaava luku merkitsisi oluen tuonnin viisinkertaistumista nykyisestä.

Panimoliiton mielestä verotus onkin jo riittävän raskasta ja muutenkin rajoituksia on tarpeeksi.

–Meillä on tällä hetkellä jo EU:n korkein olutverotus ja meillä on saatavuutta rajoitettu niin paljon kuin pystytään. Ehkä olisi tarpeen laajentaa tätä perspektiiviä ja olisiko joitain muita keinoja, miten alkoholista aiheutuviin haittoihin voidaan puuttua, Ussa kertoo.

Ussa pelkää myös Ruotsin kaltaisen laittoman myynnin kasvuun. Maahantuonti ei ole rajoittunut vain omaan käyttöön tuomiseen, vaan olutta myös "trokataan" jälleenmyyntiin.

–Ja mitä alaikäisiin tulee – jos trokaaminen lisääntyy, ei kukaan kysy ostajan ikää, Ussa huomauttaa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme