Mainos

Pankit: Kohu Visa Electron -kortin riskistä turha

Riski kuoletetulla Visa Electonilla tehdystä veloituksesta on pankkien mukaan erittäin pieni. Iltalehti uutisoi aiemmin tänään, että Visa Electron -kortti saattaa aiheuttaa tiliveloituksia, vaikka kortti olisi kuoletettu.

Lehti mainitsee esimerkkinä helsinkiläisnaisen, jonka kuukausi aiemmin varastetulla Nooa Säästöpankin Electron-kortilla oli kuoletuksesta huolimatta tehty ostoksia Etelä-Euroopassa. Tiliotteesta ilmeni, että kyse oli muun muassa tietullimaksuista Italiassa.

Nordean riskienhallintajohtaja Kari Oksanen myöntääkin, että tietyissä maksuissa riski on olemassa.

- Riski liittyy esimerkiksi tietullimaksuihin sekä pieniin puhelinmaksuihin, jotka menevät ilman varmennusta läpi.

Myös Nooa Säästöpankin toimitusjohtaja Oiva Iisakka vahvistaa, että Visa Electronin käyttö on periaatteessa mahdollista kuolettamisen jälkeenkin.

- Kuoletetun Visa Electronin väärinkäyttö on mahdollista sellaisissa maksulaitteissa, joissa ei ole reaaliaikaista varmennusta tai sitä ei käytetä, kuten esimerkiksi parkkihalliautomaatit.

Oksasen ja Iisakan mukaan näissäkin tapauksissa kuoletetuista korteista lähetetyt varoitustiedot ja aikarajat voivat estää veloituksen. Nordean riskienhallintajohtaja pitääkin tapauksia yksittäisinä ja äärimmäisen harvinaisina.

- Kyllä tällaiselle kuoletetulle kortille tehty veloitus on erittäin harvinainen tapaus - jo senkin vuoksi, etteivät Visa Electron- kortit juurikaan kiinnosta rikollisia, koska ne varmentavat itsensä aina ostosten yhteydessä, Oksanen toteaa.

Kortinhaltijan vastuu päättyy katoamisilmoitukseen

Nooa Säästöpankin mukaan Iltalehdessä mainittu tapaus johtui maksunsaajan laiminlyönnistä.

- Kauppaliike tai muu kortin maksuvälineenä vastaanottava taho saa tietoonsa sen käyttörajoitukset aina, kun maksutapahtumalle haetaan varmennusta pankilta. Mikäli kortin käytölle on ilmoitettu rajoitteita, ei maksua hyväksytä, selvittää Iisakka.

- Iltalehdessä mainitussa tapauksessa maksunsaaja oli laiminlyönyt maksutapahtumien varmennukset, ja kortin käyttörajoitus ei tullut maksunsaajan tietoon. Varmennuksen laiminlyönti tapahtuu maksunsaajan riskillä, ja pankilla on mahdollisuus pyytää maksun palautusta.

Nooan Säästöpankin toimitusjohtajan mukaan maksunsaaja saattaa ohittaa varmennuksen, jos se esimerkiksi kestää liian kauan tai maksuun liittyvä taloudellinen intressi on vain muutamia euroja.

Iisakka korostaa, että kortinhaltijan vastuu kortin väärinkäytöstä päättyy aina katoamisilmoituksen tekemiseen. Myös Sampo Pankin tiedottaja Teppo Havo painottaa, että Visa Electron -kortit eivät aiheuta asiakkaille lainkaan riskiä.

- Kortin käyttö vaatii aina varmennuksen ja jos varmennus ohitetaan, on asiakkaan riski nolla.

Pankeista muistutetaankin, että mikäli asiakas huolehtii kortin kuoletuksesta, siirtyy vastuu tämän jälkeen pankeille

Myös Nooa Säästöpankissa kuoletuksen jälkeen veloitetuksi tullut nainen sai rahansa takaisin.

(MTV3)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot