Mainos
Mainos

Pankit viimeistelivät euroon siirtymistä

Pankeissa viimeisteltiin viikonloppuna siirtymistä euroon. Viimeistään kahden viikon kuluttua kaikki pankkiautomaatit antavat pelkästään euroja: 20 ja 50 euron seteleitä. Niitä ei nostella kymmenittäin kuten markkoja, sillä pienempi seteli on lähes 120 markkaa, isompi liki 300 markkaa.

Jos suomalaiset tekevät kuin neuvotaan, markat ovat poissa rahaliikenteestä jo ennen kahden kuukauden siirtymäaikaa. Verkkopankit ja laskunmaksuautomaatit puhuvat nekin jo euroa. Esimerkiksi Sampo Pankissa oli viikonvaihteessa 80-130 työntekijää muuttamassa järjestelmiä euromääräisiksi. He olivat eri pankkituotteiden asiantuntijoita ja tietohallinnon väkeä. Pankki- ja maksuautomaatit saatiin eurokuntoon luvatusti puoleen päivään mennessä, mutta verkkopalvelujen päivitys vei odotettua pidempään. Verkkopankki avattiin päivityksen jälkeen myöhemmin iltapäivällä.

Uudenvuodenaattokin on pankissa työpäivä, vaikka pankit eivät olekaan asiakkaille avoinna. -Työ alkoi perjantai-iltana. Ensin tehtiin vuodenvaihteeseen liittyvät normaalit työt ja sen jälkeen aloitettiin heti euron käyttöönotto ja näiden konversioiden tekeminen. Tietokoneella tehty konversio eli muuntaminen ei vie sinällään paljon aikaa, vaan se, että toimi on täsmäytettävä ihmisvoimin, kertoi Emu-koordinaattori, tietohallintojohtaja Olavi Luukkonen.

-Meillä on ollut käytännössä kaksi yötä täysi rähinä päällä tämän asian osalta. Öiseen aikaan tämmöiset työt yleensä tapahtuvat. Euroon siirtyminen on ollut paljon yhtä viikonvaihdetta pitempi prosessi. Luukkonen on työskennellyt Emu-koordinaattorina Sampo Pankissa marraskuusta 1996. Pankissa on Luukkosen lisäksi kymmenkunta asiantuntijaa, jotka ovat olleet euroa lanseeraamassa alusta saakka. Luukkonen ei ole itse katsonut aiheelliseksi vielä markoista tai vieraista valuutoista luopumista.

-Markoistahan ei kenenkään tarvitse sen kummemmin luopua kun vaan käyttää ne. Luukkosella on kyllä ollut eurotili heti siitä saakka kun se on ollut mahdollista eli tammikuun 1999 alusta alkaen. Luukkonen sanoo tottuneensa hyvinkin euroon, eivätkä summat tunnu hänestä pieniltä. -No jos palkkasummaansa katsoo, niin kyllähän se surkean pieni summa on tietysti.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme