Mainos
Mainos

Pankkien laajat tietoliikennekatkokset harvinaisia

Osuuspankkikeskuksen pankinjohtaja Jari Himanen sanoo, että laajamittaiset sähköiset katkokset pankkien palveluissa ovat hyvin harvinaisia. Hän ei muista, että yksittäisellä pankilla olisi ollut yhtä laajamittaisesti kortit pois käytöstä kuin Sampo Pankilla eilen.

Nordean riskienhallintajohtaja Kari Oksanen on samaa mieltä. Eilisen kaltaista laajaa korttikatkosta ei tule mieleen.

- Olen viisi vuotta työskennellyt sähköisten pankkipalvelujen alalla riskienhallintatehtävissä ja näen jokapäiväisen tilanteen Suomessa. En ole aiemmin törmännyt näin laajaan korttihäiröön, joka koskettaa asiakkaita koko valtakunnan laajuudelta.

Himasen mukaan tietoliikenneyhteyksissä ilmenee joskus katkoksia jollakin tietyllä alueella Suomessa.

- Tuolloin konttorit ja automaatit saattavat olla hetken aikaa pois käytöstä. Yleensä tällaiset ongelmat ovat hyvin lyhytaikaisia ja koskettavat siis vain tietyn alueen ihmisiä hetkellisesti. Koko valtakunnan kattava tietoliikennekatkos on erittäin harvinainen, sanoo Himanen.

Mastercard- ja Visa-ongelmat yleisempiä

Oksasen mukaan korttiliikenteessä saattaa joskus olla muutaman, maksimissaan kolmen tunnin katkos, mutta sekin koskee yleensä ulkomailla käytettävää Visa-korttia tai Mastercardia. Yleensä kortin käyttö on estynyt kansainvälisessä verkossa ilmenneen ongelman takia, mutta ulkomaillakin on pystytty käyttämään tiettyjä varajärjestelmiä melko nopeasti. Totaalihäiriöitä on harvoin - jos koskaan, sanoo Oksanen.

Jokainen suomalainen pankki on myös kansainvälinen pankki ja riippuvainen muiden maiden tietoliikenteestä. Korteista esimerkiksi Visa-kortit ja Mastercardit ovat kansainvälisessä käytössä ja näin ollen alttiita myös muiden maiden tietoliikenneongelmille.

- Ongelmat voivat olla alueellisia tai tiettyä maanosaa koskevia. Myös vastaanottopäässä, Suomessa, voi olla tietoliikennekatkoksia. Häiriötä sattuu, mutta onneksi ne eivät ole jokapäiväisiä, eivätkä edes joka viikkoisia, muistuttaa Oksanen.

Sampo Pankin eiliset korttiongelmat johtuivat siitä, että Danske Bank -konsernin tietoliikenneyhteydet kansainväliseen korttivarmistukseen olivat poikki. Kyseessä oli siis laajempi tanskalainen tietoliikennehäiriö. Sampo Pankki kuuluu nykyään osana Danske Bank -konserniin.

Lue myös:

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme