Mainos
Mainos

Pankkioikeudenkäyntien tappiot 20 miljoonaa euroa

Pankkioikeudenkäyntien valtiolle aiheuttamat kulut kasvavat. Tähän mennessä 90-luvun alkupuolella aloitetut oikeudenkäynnit ovat maksaneet valtiolle noin 20 miljoonaa euroa.

Valtiolta kuluu oikeudenkäynteihin rahaa selkeästi enemmän mitä vahingonkorvauksiin tuomituilta on saatu perittyä. Kaikkiaan pankkikriisiin juontuvia oikeudenkäyntejä on ollut vireillä 36. Niistä viisi on yhä kesken.

Luottotappioita ja virheitä tehtiin 90-luvun taitteessa monissa pankeissa, mutta pankkioikeudenkäynnit ovat koskeneet vain säästöpankkeja. Syy tähän on se, että valtion vakuusrahastolla ei ole toimivaltaa muiden pankkien osalta.

36:ssa eri oikeudenkäynnissä noin 270 pankin johtoon kuuluneelta on vaadittu yhteensä vajaan miljardin euron korvauksia. Oikeudenkäynnit ovat jatkuneet kymmenen vuotta. Viimeinen ns. Lounais-Suomen säästöpankin juttu saatiin alkuun tällä viikolla salon käräjäoikeudessa.

Karkeasti voidaan todeta, että valtio on voittanut ratkaistuista oikeusjutuista noin puolet, kuten myös vastaajat.
Eri oikeusasteissa vastaajat on määrätty maksamaan yhteensä noin 17 miljoonaa euroa. Se on alle kaksi prosenttia siitä summasta, jota on vaadittu. Vastaajilta on saatu perittyä ainoastaan hieman yli kolme miljoonaa euroa.

Sen sijaan omina ja vastapuolen oikeudenkäyntikuluina pankkioikeudenkäynnit ovat maksaneet valtiolle noin 23 miljoonaa euroa. Tämänhetkinen saldo on siis miinus 20 miljoonaa euroa.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 02.09.2003)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme