Mainos

Pankkivaltuusto esittää Matti Louekoskea SP:n johtokuntaan

Eduskunnan pankkivaltuusto esittää Suomen Pankin johtokuntaan Matti Louekoskea,61. Pankkivaltuusto oli asiassa yksimielinen. Pankkivaltuuston puheenjohtaja kansanedustaja Ilkka Kanerva (kok.) toi valtuuston kokoukseen aamulla esityksen, jossa ehdotettiin Louekoskea.

-Kyllä me käytiin tästä myöskin perusteellinen keskustelu, mutta vastaehdokkaita ei esitetty, Kanerva kertoi toimittajille kokouksen jälkeen.

Kanerva myönsi keskustelleensa ennalta asiasta presidentti Tarja Halosen kanssa. Kysymykseen, onko presidentti Louekosken nimittämisen takana, Kanerva vastasi rivien välissä.
-No, minulla on monia perusteita ehdotuksen tekemiseksi.

Louekosken vuodenvaihteessa katkolla olleeseen tehtävään haastateltiin myös kolmea muuta ehdokasta. Pankkivaltuuston yksimielinen esitys Louekosken jatkokaudesta ja asiasta käyty keskustelu itse nimittäjän eli tasavallan presidentin kanssa tiennee kuitenkin jo varmuudella sitä, että Suomen Pankin johtokuntajupakointi on tältä syksyltä ohi.

Vankat perusteet

Ilkka Kanerva

Kanervan mukaan esitykselle Louekoskesta oli selvät perusteet: Hänen keskuspankkikokemuksensa, johtajakokemuksensa ja yhteiskuntasuhteensa. Painavana perusteena oli myös se, että Louekoski on toiminut EKP:n neuvostossa pääjohtaja Matti Vanhalan varamiehenä.

-Hänellä on kiitettävä arvosana noin välitodistuksenomaisesti tähän mennessä suoritetusta työstä, ja ei ole aihetta tietysti näitä seikkoja lähteä tässä sekoittamaan, Kanerva totesi.

Kanerva painotti edellisvuosien hakukierrosten tapaan myös yhteiskunnallisen ulottuvuuden merkitystä pankin johtokuntatyössä.
-Kyllä tämä yhteiskunnallinen perustelu on olennainen. Tuntuisi jopa oudolta kun sitä on haluttu aiemminkin korostaa, että nyt olisi muutettu linjaa. Kanervan mukaan nyt on vain toimittu johdonmukaisesti suhteessa aiemmin omaksuttuun näkemykseen, jonka mukaan on vain vahvuus, jos Suomen Pankin johtokunnassa on myös yhteiskunnallista näkemystä.

Sitä, että johtokunnassa on puoluesidonnaista "yhteiskunnallista näkemystä" enää vain yhdeltä kantilta, sosialidemokraattitaustaisen Louekosken myötä, Kanerva ei lähtenyt arvostelemaan. Koska johtokuntaa ei varsinaisesti käytetä yhteiskuntapoliittisten ongelmien ratkaisuun, ei siellä Kanervan mielestä tarvitse katsoa kulloistenkin parlamentaaristen voimasuhteiden mukaista balanssia.

-Mutta onnettominta olisi se, jos sieltä kokonaan olisi yhteiskunnallisen taustan omaava johtokunnan jäsen jäänyt - tai siis jos jäisi - kokonaan pois, Kanerva painotti.

Suomen Pankin johtokunnan rivijäsenen toimikausi on viisi vuotta, kun se pääjohtajalla on seitsemän. Ensi vuonna 62 vuotta täyttävä Louekoski voi Kanervan mukaan halutessaan toimia tehtävässään 67-vuotiaaksi eli uuden viisivuotiskautensa loppuun.

-Louekoski on erikoistapaus johtuen virkamieseläkelainsäädännön muutoksesta. Hänen on pakko jäädä eläkkeelle nimittäin 67-vuotiaana. Hänellä on oikeus jäädä tietysti täydelle eläkkeelle 65-vuotiaana, Kanerva selvitti.
-Mutta tämä on hyvin olennainen kysymys, että hän periaatteessa sinänsä pystyy olemaan tämän virkakautensa loppuun saakka.

Onnittelut hallitukselle


Kanervan mukaan pankkivaltuuston päätös tarkoittaa sitä, että pankin johtokunta toimii jatkossakin nelijäsenisenä - toistaiseksi. Jäsenten lukumäärää, joka on lain mukaan kolmesta kuuteen, harkitaan taas aikanaan. Se on kuitenkin vasta seuraavan pankkivaltuuston asia.

Pankkivaltuuston puheenjohtajalla oli sanansa sanottavana myös hallituksen toistaiseksi haudatuista kaavailuista SP:n nimitysprosessin muuttamiseksi. Hallituksessa pohdittiin tynkäesitystä, joka olisi jäänyt kauas eduskunnan edellyttämästä koko nimitysprosessin uudistamisesta. Kanerva sanoi onnittelevansa hallitusta "tämän prosessin siitä osasta, että he näkivät viisaammaksi olla tuomatta tällaista esitystä eduskuntaan".
-Se olisi ollut kyllä Suomen ennätys lajissaan, Kanerva puuskahti.

(MTV3-STT)

Katso myös Matti Simulan juttu aiheesta
(Seitsemän uutiset 18.10.2002)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot