Mainos
Mainos

Pankkivirkailija kyseli yhteyksistä Gaddafiin

Kypsään ikään ehtinyt rouvashenkilö koki yllätyksen pankin palvelutiskillä, kun pankkivirkailija kysyi hänen suhdettaan Libyan johtaja Muammar Gaddafiin.

Vajaat kolme vuotta sitten voimaan tullut rahanpesulaki edellyttää pankkeja kyselemään esimerkiksi tiliä avaavalta asiakkaalta, onko hänellä poliittista vaikutusvaltaa toisessa valtiossa.

Lakimies Tuija Nevalainen finanssivalvonnasta sanoo, että pankkivirkailijan pitäisi perustella kysely eikä asiasta kannattaisi vitsailla.

- Kysymyksissä poliittisista yhteyksistä ratkaisee se, miten henkilökuntaa koulutetaan ja miten ne kysymykset esitetään. Vaikka kysymys olisi esitetty vitsinä, voi olla, ettei asiakas ymmärrä sitä vitsiksi ja pitää sitä sen vuoksi loukkaavana.

Nevalainen korostaa että myös asiakassuhteen seuraaminen kuuluu lain myötä pankkien velvollisuuksiin.

- Rahanpesulaki ja yhtiöiden omat substanssilait velvoittavat kaikkia finanssialalla toimivia ja myös sen ulkopuolella toimivia yhtiöitä. Näissä kaikissa on velvoite tuntea asiakas, ei pelkästään tunnistaa.

Nevalaisen mukaan asiakkaan taustaa ja palveluiden käytön laajuutta kartoitetaan normaalisti silloin kun asiakassuhde solmitaan.

- Mutta kyllä tämä velvoite on koko asiakassuhteen ajan, Nevalainen lisää.

Lue myös:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme