Mainos
Mainos

Panttilainaamon virkailijoita epäillään rahanpesusta

Poliisin tutkinnassa on ollut lähes 40 panttilainaa, joiden vakuutena oli yli 500 varastettua kulta- ja koruesinettä. Arvoesineet olivat peräisin useiden kymmenien asuntomurtojen rikossarjasta.

Panttilainaamon henkilökuntaa epäillään Suomessa ensimmäistä kertaa rahanpesusta. Keskusrikospoliisi on kuulustellut alkuvuodesta yhdeksää Helsingin Pantin virkailijaa epäiltynä tuottamuksellisesta rahanpesusta vuosina 2004-05.

Keskusrikospoliisi lähetti alkuviikosta esitutkintapöytäkirjat Helsingin kihlakunnan syyttäjänvirastolle. Tutkinnassa oli lähes 40 panttilainaa, joiden vakuutena oli yli 500 varastettua korua ja kultaesinettä. Panttien arvo oli poliisin laskujen mukaan noin 40 000 euroa.

Poliisin mielestä virkailijat ovat rikkoneet sekä rahanpesulakia että panttilainauslaitoksista annetun lain huolellisuusvelvoitteita. Pantattavan omaisuuden alkuperä on aina oltava tiedossa. Virkailijat ovat kiistäneet epäilyt.

Tuottamuksellinen rahanpesu tuli rikoslakiin huhtikuussa 2003. Oikeusistuimet eivät ole vielä antaneet uusitun lain perusteella tuomioita, joten pykälien soveltamisesta ei ole ennakkotapauksia.

Jyväskylän käräjäoikeudessa tulee talven aikana pääkäsittelyyn syyte törkeästä rahanpesun yrityksestä. Syytteessä on myös jyväskyläläisen pankin entisiä johtohenkilöitä. He lainoittivat velallista, jonka epäillään siirtäneen omaisuutta pois vaikeuksiin joutuneesta yrityksestään. Valmisteluistunnossa syyskuun puolivälissä vastaajat kiistivät syytteet.

Panttilainauksen tutkinta alkoi toisesta myös Jyväskylän käräjäoikeudessa käsitellystä jutusta.

Murtosarjasta pitkiä tuomioita

Keskusrikospoliisin Jyväskylän yksikön päällikkö, rikosylikomisario Pauli Huuskonen kertoo, että panttilainaamojutun arvoesineet ovat peräisin noin 50 asuntomurrosta. Törkeitä murtoja paljastui eri puolilta Suomea. Varkaille kelpasivat lähinnä vain kalliit korut ja muut arvokkaat esineet.

Huuskosen mukaan tämän varkaussarjan esineitä kulkeutui Helsingin Pantin eri toimipisteisiin. Viejiä ja rahannostajia oli useita.

- Poliisin mielestä on pohdittava, mikä on panttilainaamon selonottovelvollisuus tämmöisten tavaroiden vastaanotossa. Oikeudessa haetaan ennakkotapausta siitä, missä kulkee rahanpesunimikkeen raja, Huuskonen selvittää.

Varastettua omaisuutta on Huuskosen mukaan vaihdettu rahaksi jo pitkään, mutta ne on käsitelty kätkemisrikoksina.

(MTV-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme