Mainos
Mainos

Paperikiistaa ratkotaan jälleen huomenna

Tällä hetkellä näyttää todennäköiseltä, että työnantajia edustava Metsäteollisuus jättää huomenna ilmoituksen uudesta kaksiviikkoisesta työsulusta.

Paperiteollisuuden sopimuskiistan sovittelu on päättynyt tältä päivältä. Osapuolet palaavat valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen toimistoon jälleen huomenna aamukymmeneltä.

Tämänpäiväisen sovittelun kerrotaan sujuneen rakentavassa hengessä. Neuvotteluissa ei kuitenkaan tapahtunut merkittävää edistymistä. Tämän vuoksi näyttää todennäköiseltä, että työnantajia edustava Metsäteollisuus jättää huomenna ilmoituksen uudesta kaksiviikkoisesta työsulusta.

Suurimmat kiistanaiheet ovat yhä juhannus- ja jouluseisokkien muuttaminen työpäiviksi sekä ulkopuolisen työvoiman käyttö.

Ammattiliitoilta ei vielä päätöstä painostustoimista

Ammattiliitot eivät vielä tänään tehneet lopullisia päätöksiä Paperiliittoa tukevista painostustoimista.

SAK:laisten teollisuus- ja kuljetusalan liittojen puheenjohtajat tapasivat aamulla SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalaisen (sd.) ja päättivät kuitenkin kolmen teollisuusliiton yhteisistä tukitoimista.

Metalliliiton ja Rakennusliiton liittotoimikunnat kokoontuvat torstaina päättämään asiasta, minkä jälkeen liitot jättävät yhdessä ilmoituksen konkreettisista myötätuntotyötaistelutoimista.

Kemianliiton valtuusto päätti jo reilu pari viikkoa sitten Paperiliiton tukemisesta, ja käsittelee asiaa vielä loppuviikosta kuten myös STTK:lainen Erto. Sähköliiton hallitus teki asiasta päätöksen jo viime perjantaina. Myös Palvelualojen ammattiliitto Pam on tulossa mukaan tukitoimiin.

Liittojen on määrä kohdistaa toimenpiteensä työsulun piirissä oleviin paperiteollisuuden tuotantoyksiköihin. Kyseeseen tulisivat ainakin yksiköissä käynnissä olevat kunnossapitotyöt, joista osaa on aikaistettu työsulun vuoksi.

Liitot korostavat tiedotteessaan, että painostustoimilla ei ole tarkoitus häiritä Saloniuksen sovittelutyötä, ja ne otetaan käyttöön vasta sitten, jos sovittelutyö ei johda tulokseen ja työnantaja jatkaa omia työsulkutoimenpiteitään.

Tukitoimista tulee ilmoittaa neljä päivää ennakkoon.

Paperiliitto ei halua kärjistää tilannetta

Paperiliiton puheenjohtajan Jouko Ahosen (sd.) mukaan liitto ei halua kiristää neuvotteluilmapiiriä uusilla painostustoimilla ainakaan lähipäivinä.

Ahonen sanoi päivällä neuvottelutauolla, että mahdolliset painostustoimet ovat todennäköisempiä vasta ensi viikon aikana. Ne kohdistunevat rajoitettuina painostustoimina Metsäteollisuuden jäsenyrityksiin.

Vaikka neuvotteluissa ei ratkaisevaa edistymistä ole tapahtunut, Ahonen pitää mahdollisena, että lähipäivinä voitaisiin jotain saada aikaan.

Kiista juhannus- ja jouluseisokkien muuttamisesta työpäiviksi ei Ahosen mukaan etene, ellei työnantaja anna periksi ehdottomasta kannastaan, että lisää vapaa-aikaa ei sopimukseen voida hyväksyä.

- Jos tämä periaatteellinen lukko työnantajan puolelta aukeaa, että ratkaisuun voisi sisältyä työajan lyhentämistä, niin meillä on hyvin lyhyellä aikavälillä valmius päättää omasta esityksestämme.

Metsäteollisuus on arvostellut Paperiliittoa siitä, ettei se ole esittänyt tarkkoja neuvotteluvaatimuksiaan.

Ahosen mukaan Paperiliitto ei ole tehnyt päätöksiä työaikoja koskevista vaatimuksistaan, vaan ne riippuvat ratkaisun sisällöstä. Liiton liittokokous kirjasi neljä vuotta sitten työajan lyhentämisen ehdoksi juhlapyhien muuttamiselle työpäiviksi.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme