Mainos
Mainos

Paperikiistan neuvotteluissa ratkaisu

Paperiteollisuuden työriita päättyy. Paperitehtaat käynnistetään viikonlopun aikana.

Seitsemättä viikkoa jatkunut Paperiteollisuuden työkiista päättyy perjantaina. Asia varmistui alkuillasta kun sekä Paperiliiton että Metsäteollisuus ry:n neuvottelukunnat hyväksyivät neuvottelutuloksen yksimielisesti.

Tehtaiden käynnistyminen varmistuu lopullisesti perjantaina iltapäivällä, kun osapuolten päättävät elimet ovat käsitelleet asian. Tuloksen hyväksymistä pidetään hyvin todennäköisenä, sillä asiat on käsitelty järjestöjen sisällä perusteellisesti. Paperiliitossa esityksen läpimenoa auttaa se, että kaikki neuvottelukunnan jäsenet allekirjoittivat paperin, jossa hyväksymistä suositellaan.

SAK:laisen Paperiliiton 44-jäseninen valtuusto kokoontuu Helsinkiin kello 10. Työnantajien aikataulu on vielä sopimatta. Tehtaiden ylösajo alkaa välittömästi, mutta tuotannon saattaminen käyntiin voi kestää koko viikonlopun.

Neuvottelutulos perustuu valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen viime viikon tiistaina tekemään ja Paperiliiton hylkäämään toiseen sovintoesitykseen.

Jos esitys olisi jälleen hylätty, kiistan selvittely olisi pitkittynyt sen jäädessä erillisen sovittelulautakunnan tehtäväksi.

Sovitteluun osallistuivat tänäänkin tiiviisti sekä SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen että Elinkeinoelämän keskusliiton työmarkkinajohtaja Seppo Riski.

Kumpikin osapuoli joutui taipumaan

Neuvottelutuloksen sisällöstä osapuolet eivät vielä halua kertoa. Sen todettiin olevan kompromissi, jossa kumpikin joutui antamaan tavoitteissaan periksi.

Paperiliiton puheenjohtaja Jouko Ahonen myönsi, että "sitä ei saavutettu mitä tavoiteltiin".

-Kyllähän tämä pitää sisällään aiempaan sopimukseen verrattuna jonkin verran heikennyksiä. Kokonaisetu huomioon ottaen me kuitenkin päädyimme siihen, että olemme valmiita tämäntyyppiseen ratkaisuun.

Ahonen sanoi olevansa "kohtalaisen luottavainen siihen, että valtuusto tuloksen hyväksyy."

Metsäteollisuuden työmarkkinajohtaja Arto Tähtinen toivoi, että sopimus mahdollistaa alan kehittämisen siten, että paperiteollisuus Suomessa säilyy.

-Ne tuottavuuden esteet, joita tässä on pitkin vuotta käsitelty, niin kyllähän niissä selvästi on liikettä tapahtunut.

Tähtisen mukaan työnantajat lähtevät siitä, että myös ulkopuolisen työvoiman käytössä toimitaan kuten nyt on sovittu.

Paperiteollisuuden ongelmana on pidetty pitkään vaivannutta osapuolten välistä luottamuspulaa, minkä vuoksi säädökset tehtiin nytkin hyvin tarkoiksi.

Sekä Ahonen että Tähtinen vakuuttivat, ettei poikkeuksellisen hankala neuvotteluprosessi jättänyt juopaa osapuolten välille. Ahonen arvioi kuitenkin, että paikallistasolla ongelmia voi olla.

Tulossa tupo-tason palkankorotukset

Alalle tulee kolmivuotinen työehtosopimus, jonka palkankorotukset kahden ensimmäisen vuoden aikana vastaavat tulosopimuksen tasoa. Kolmannen vuoden palkoista sovitaan myöhemmin.

Sopimus mahdollistaa juhannus- ja jouluseisokeista luopumisen.

Viime viikkoina keskeisin kiistan aihe on ollut järjestely, jolla sovitaan ulkopuolisen alihankintatyön käytöstä. Paikallisesti sovittaviin alihankintatöihin halutaan riittävän tarkat säädökset, jotta riitatapauksessa kiistat voidaan vastedes tarvittaessa sopia sekä liittotasolla tai erillisessä lautakunnassa.

Joitakin asioita voi vielä jäädä työryhmien ratkottavaksi.

Vanhanen tyytyväinen sovun löytymiseen

Pääministeri Matti Vanhanen on erittäin tyytyväinen ratkaisun löytymiseen paperikiistassa. Hallitus arvioi budjettiriihessä, miten työkiista vaikutti julkiseen talouteen.

Työtaistelun on arvioitu vievän tämän vuoden talouskasvusta jopa puoli prosenttiyksikköä.

-Se on paljon, kun koko vuoden aikana puhutaan suurusluokaltaan kolmen prosentin kasvusta, Vanhanen sanoi.

Vanhasen mukaan tärkeää oli, että ratkaisu löytyi lopulta osapuolten kesken sopimalla. Hän toivoi, ettei kiistalla olisi heijastusvaikutuksia muille aloille, vaan sitä katsottaisiin erillisenä vaikeana tapauksena.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme