Mainos
Mainos

Paperikiistan sovittelu jatkuu huomenna

Paperialan työkiistan osapuolet neuvottelivat jälleen tänään lyhyesti. Myös muutamien uusien ammattiliittojen tukitoimet Paperiliitolle alkavat.

Paperialan työriidan sovittelua jatketaan jälleen huomenna. SAK:laisen Paperiliiton ja Metsäteollisuuden johto tapasivat toisensa valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen luona aamuyhdeksältä.

Pari tuntia kestäneessä palaverissa selviteltiin edellytyksiä neuvotteluiden jatkamiseen.

Paperiliiton puheenjohtajan Jouko Ahosen mukaan liikkumavara neuvotteluissa voi lisääntyä perjantaina päättyneen Paperiliiton liittokokouspäätösten ansiosta. Kokouksessa hyväksyttiin esitys, jonka mukaan juhannus- ja jouluseisokeista luopumisesta ei enää vaadita korvaukseksi "merkittävää" työajan lyhentämistä.

Neljä vuotta sitten tehdyssä päätöksessä seisokeista luopumisen ehdoksi asetettiin kaikkien työntekijöiden työajan lyhentäminen, mikä pysyy nytkin liiton tavoitteena.

Lisää tukitoimia

Riidan pitkittyminen on nostanut esiin myös ajatuksia pakkosovinnosta. Aamulehden eilen julkaiseman kyselyn perusteella kansalaisten suhtautuminen tähän on kaksijakoista. Kun kansalaisilta kysyttiin, pitääkö valtiovallan pakottaa metsäteollisuuden työriidan osapuolet pakkosovintoon, 44 prosenttia vastasi kyllä, 43 prosenttia ei.

Muiden liittojen tuen Paperiliitolle hyväksyi 43 prosenttia ja torjui 45 prosenttia vastaajista. Taloustutkimuksen 7.-9. kesäkuuta tekemässä kyselyssä haastateltiin 971 henkilöä.

Tänään alkavat myös muutamien uusien SAK:laisten ammattiliittojen tukitoimet Paperiliitolle. Joukossa ovat Kemianliitto, Palvelualojen ammattiliitto ja Ilmailualan unioni. Toimet on Paperiliiton tukipyynnön mukaisesti rajattu koskemaan metsäteollisuutta.

Rakennusliitto puolestaan rajaa myötätuntolakkoaan. Nyt kohteena ovat sellaiset korjaus- ja investointityöt, jotka edellyttävät tehtaiden varsinaisen tuotannon pysäyttämistä.

Paperi- ja sellutehtaat ovat seisoneet 15. toukokuuta lähtien, valtaosin Metsäteollisuuden julistamien työsulkujen takia. Nykyinen kaksiviikkoinen työsulku päättyy huomenna, jonka jatkeeksi keskiviikkona uhkaa alkaa seuraava, niin ikään kaksiviikkoinen työsulku. Metsäteollisuus on ilmoittanut pitävänsä tehtaat pysähdyksissä siihen asti, kunnes alalle saadaan uusi työehtosopimus.

Työnantajien on jätettävä uusi varoitus työsulusta huomenna, jos he haluavat varautua työriidan ja työsulun jatkumiseen vielä kesäkuun lopulta eteenpäin.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme