Mainos
Mainos

Paperikiistassa lopullinen sopu

Seitsemättä viikkoa jatkunut työtaistelu päätettiin lopullisesti ensin Paperiliiton liittovaltuustossa ja heti perään Metsäteollisuuden työvaliokunnassa.

Paperiteollisuuden pitkä kiista on päättynyt. Sekä Paperiliitto että Metsäteollisuus ovat hyväksyneet alan työehdoista saavutetun neuvottelutuloksen.

Paperiliiton päätös oli yksimielinen. Liittovaltuustossa käytettiin yli 30 puheenvuoroa, ja niissä kaikissa tuettiin ratkaisun hyväksymistä.

Sopimus mahdollistaa koneiden ympärivuotisen käynnin, kun tähän asti kaikki tehtaat ovat seisoneet jouluna ja juhannuksena. Ulkopuolisen työvoiman käytöstä sovitaan paikallisesti, kuten myös viikonloppujen 12-tuntisista työvuoroista.

Sopua pidettiin jo etukäteen hyvin todennäköisenä, sillä molempien osapuolten neuvottelijat olivat allekirjoittaneet neuvottelutuloksen ja suosittelivat sen hyväksymistä.

Työkiista ehti pitää paperi- ja sellutehtaat pysähdyksissä liki seitsemän viikkoa. Koneita aletaan käynnistää jo tänään. Ylösajo kestää sen verran, että vie noin viikon ennen kuin tuotanto pyörii kaikkialla tavalliseen tapaan. Kolmivuotisen sopimuksen piirissä on noin 24 000 työntekijää.

Koneet käynnissä ympäri vuoden

Paperiteollisuuden uusi sopimus pitää paperikoneet käynnissä ympäri vuoden. Tähän asti kaikki tehtaat ovat seisoneet jouluna ja juhannuksena. Ulkopuolisen työvoiman käytöstä ja viikonloppujen 12-tuntisista työvuoroista sovitaan paikallisesti.

Koneita on käynnistetty tänään liki seitsemän viikon seisokin jälkeen. Kolmivuotisen sopimuksen piirissä on noin 24 000 työntekijää.

Stora Enson Härmälä: Haasteita riittää edelleen

Metsäyhtiö Stora Enson toimitusjohtaja Jukka Härmälä on tyytyväinen pitkän paperikiistan ratkeamiseen, sillä se mahdollistaa metsäteollisuuden kehittämisen jatkossakin Suomessa. Hänen mukaansa se ei kuitenkaan tarkoita, että haasteet globalisoituvassa maailmassa loppuisivat tähän.

Härmälän mukaan metsäteollisuudessa on nyt vasta saatu tie auki uudenlaiselle ajattelutavalle ja on hyvä syy kysyä, olisiko metsäteollisuuden pitänyt lähteä hakemaan nyt saatua ratkaisua aikaan jo paljon aikaisemmin.

Härmälän mukaan on myös tärkeää, että sovittelujärjestelmä kesti loppuun asti. StoraEnso ilmoitti jo kiistan alussa, että seisokit vähentävät sen tuloja noin kolmella miljoonalla eurolla päivässä eikä sitä ole Härmälän mukaan ole ollut tarvetta muuttaa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme