Mainos
Mainos

Paperin lakko alkaa tänään

Valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen mukaan sovintoesitykselle ei ole löytynyt edellytyksiä. Pahiten täänään alkava lakko koettelee metsäsektoria ja kemianteollisuutta.

Paperiteollisuuden sopimuskiistassa ei ole päästy yhteisymmärrykseen.

Valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen mukaan SAK:laisen Paperiliiton ja Metsäteollisuuden kannat ovat edelleen kaukana toisistaan, eikä edellytyksiä sovintoesityksen jättämiselle ole. Neuvottelut jatkuvat ensi tiistaina.

Paperiliitto aloittaa tänään kaikissa Suomen paperitehtaissa lakon, joka kestää keskiviikkoaamuun. Paperikoneiden alasajo jouduttiin aloittamaan osassa tehtaista jo eilen illalla. Työnantajia edustava Metsäteollisuus on puolestaan ilmoittanut aloittavansa keskiviikkona kahden viikon työsulun.

Kiista jälleen seisokeista ja ulkopuolisesta työvoimasta

Paperiteollisuuden keskeiset kiistat koskevat paperitehtaiden joulu- ja juhannusseisokeista luopumista ja ulkopuolisen työvoiman käytön rajoituksia. Samat aiheet ovat jumiuttaneet alan neuvotteluja jo vuosien ajan.

- Alusta lähtien kyse on ollut siitä, että työehtosopimuksiin on saatava muutoksia, joita emme ole saaneet aikaan, toteaa Metsäteollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Arto Tähtinen.

Paperiliiton puheenjohtajan Jouko Ahosen mukaan sopu on edelleen kiinni rahasta.

- Hintalapusta on kysymys, ei ole löydetty sopivaa hintaa millä Tähtisen mainitsemat esteet raivattaisiin, Ahonen sanoo.

Kilpailijamaissa yhteensä lähes kahdeksan päivän seisokkeja ei ole. Ne tulevat kalliiksi, sillä kaikki tehtaat joutuvat teettämään huoltotyöt pyhinä ja kilpailemaan yhtä aikaa erikoisosaajista.

Työnantajat ilmoittivat viime syksynä jäävänsä tupon ulkopuolelle, jotta asioihin saataisiin ratkaisu. Metsäteollisuus on korostanut, että ilman merkittäviä tuottavuutta parantavia muutoksia Suomen paperiteollisuus siirtyy ulkomaille.

Paperiliitto esitti helmikuussa vuoden pituista työehtosopimusta, jossa palkankorotukset "noudattelisivat tupon linjaa".

Palkankorotusten suuruudesta ei ole julkisuudessa kinasteltu. Omien vaatimustensa sijaan Paperiliitto on keskittynyt torjumaan työnantajien esityksiä mm. kahden päivän palkattomasta sairauslomasta, vuosilomien pätkimisestä, sijaisuuskorvauksesta, matka-ajan palkasta ja sairaan lapsen hoitoon liittyvä karenssista.

Metsäsektori ja kemianteollisuus kärsivät eniten

Laajimmat vahingot paperiteollisuuden lakosta kärsivat metsäsektori ja kemianteollisuus.

Metsäteollisuus on arvioinut tuotannon keskeyttämisen aiheuttavan 40 miljoonan euron menetykset päivässä. Sahateollisuuden hakkeen ja purun toimitukset paperiteollisuudelle loppuvat, jolloin sahoja joudutaan ajamaan alas. Puun korjuun supistuminen pysäyttää ainakin osan metsäkoneista.

Tuotannon loppuminen vaikuttaa myös kuljetuksiin, sillä monet kuorma-auton kuljettajat uhkaavat jäädä ilman töitä. Vastaavasti vaikutukset saattavat tuntua laivakuljetuksissa.

Kemianteollisuuden puolella lakko vaikuttaa kymmeniin yrityksiin, koska paperiteollisuus on monille kemianalan yrityksille tärkeä asiakasta tai raaka-aineen toimittaja. Merkittävä määrä tehtaita joudutaan ajamaan alas heti tai viiveellä.

Lisäksi alalla on joukko paperiteollisuudesta irtautuneita metsäkemian yrityksiä, joissa työntekijät kuuluvat Paperiliittoon, vaikka työnantajat ovat Kemianteollisuuden jäseniä. Näiden yritysten työntekijät aikovat lakkoilla paperiteollisuuden työsulun ajan.

Metsäteollisuus tuottaa kaukolämpöä kymmenilletuhansille ihmisille noin 20 paikkakunnalla, joista suurimpiin kuuluvat muun muassa Kemi, Rauma ja Kouvola. Katkoksia ei kuitenkaan ole odotettavissa, sillä varajärjestelmien kapasiteetti riittää hyvin muutaman viikon seisaukseen. Lisäksi lämmityksen tarve on keväällä pieni talveen verrattuna.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 14.05.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme