Mainos
Mainos

Paperin uusi sovintoesitys puntarissa

Valtakunnansovittelija Juhani Salonius odottaa eilen jättämäänsä sovintoesitykseen kiistan osapuolten vastauksia huomisiltapäivään mennessä.

Huomenna ratkeaa jo kansantalouttakin jäytävän paperin työselkkauksen kohtalo. Odotukset ovat nyt sellaiset, että sopimuskiistan jatkuminen olisi yllätys.

Valtakunnansovittelija Juhani Salonius jätti eilen kiistassa sovintoestyksen. Osapuolien vastauksia odotetaan huomenna klo 15:een mennessä.

Mikäli Metsäteollisuus ry ja Paperiliitto hyväksyvät esityksen, yli viisi viikkoa jatkunut työkiista päättyy. Paperi- ja sellutehtaiden käynnistys aloitetaan kuitenkin vasta juhannuksen jälkeen.

Sopimuksen tekoa on jarruttanut eniten kiista ulkopuolisen työvoiman käyttämisestä paperitehtaissa. Paperiliitto ei ole hyväksynyt vaatimusta omien jäsentensä tekemän kunnossapito-, vartiointi- ja siivoustyön siirtämisestä alihankintayritysten hoidettavaksi.

Saloniuksen mukaan uuteen sovintoesitykseen on tehty muutamia tarkistuksia sen jälkeen kun Paperiliitto pari viikkoa sitten hylkäsi edellisen. Sen enempää Salonius kuin osapuoltenkaan johto ei halunnut kommentoida esityksen sisältöä. Saloniuksen mukaan palkkarakenteiden painotuksia on kuitenkin muutettu, samoin kuin juhannus- ja joulupyhien seisokkipäivien töitä koskevia tekijöitä.

Ulkoistamiseen löydettiin malli

Töiden ulkoistamiseen on haettu mallia, jossa ensin asiaa käsiteltäisiin paikallisesti. Ellei sopua löydy se siirtyisi liittotasolle. Erimielisyyttä on ollut siitä, minkälainen elin ratkaisisi kiistat, jos järjestöt eivät keskenään pääse sopuun.

Paperiliitossa on katsottu, että osapuolista koostuvan työryhmän päätökset jäävät yleensä sen puolueettomalle puheenjohtajalle, mikä liiton mielestä merkitsee työnantajien voittoa. Nyt siihen on löydetty malli, joka ehkä voidaan hyväksyä. Paperiliiton 40-jäsenisen valtuuston on määrä käsitellä ehdotusta torstaina klo 11.

Keskusjärjestöt tukivat sovintoesityksen syntyä

Uusi esitys noudattanee aiempaa versiota, joka toisi alalle tupoa pidemmän kolmivuotisen sopimuksen. Siinä palkankorotukset olisivat yhteensä noin kuusi prosenttia. Metsäteollisuus ry:n työmarkkinajohtajan Arto Tähtisen mukaan esitys on varsin yksityiskohtainen.

Paperiliiton puheenjohtajan Jouko Ahosen mukaan liiton neuvottelukunta on käynyt esityksen läpi, mutta ei ole tehnyt päätöksiä sen suosittelemisesta valtuustossa.

Sovintoa etsittiin jälleen keskusjärjestöjen tuella. Aamupäivällä alkaneisiin neuvotteluihin osallistuivat myös SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen ja Elinkeinoelämän keskusliiton työmarkkinajohtaja Seppo Riski.

Ihalainen ilmoitti pitävänsä sovintoesitystä tasapainoisena ja työntekijöiden sopimusturvan kannalta - mukaan lukien seisokkien kompensaatiot ja ulkopuolisen työvoiman käytön pelisäännöt - varsin turvallisena ja hyvänä ratkaisuna.

(MTV3-STT)

(Huomenta Suomen uutiset 22.06.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme