Mainos
Mainos

Paperisten lääkereseptien poistuminen toi ikävän lieveilmiön – esiinnytään toisena henkilönä lääkärin vastaanotolla

Valviran tietoon on tullut yksittäisiä valepotilastapauksia. 

Sähköinen lääkemääräys tuli pakolliseksi 1. tammikuuta 2017. Nykyisin paperisia reseptejä voidaan määrätä vain poikkeustilanteissa, kuten tilanteessa, jolloin esiintyy häiriöitä tietoliikenneyhteyksissä.

Mediassa on viime vuosien aikana ollut esillä useampi valelääkäritapaus, mutta sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran tietoon on tullut viime vuosien aikana myös yksittäisiä niin sanottuja “valepotilastapauksia”.

Valepotilaalla tarkoitetaan henkilöä, joka esiintyy toisena henkilönä lääkärin vastaanotolla. Henkilöllisyystodistusta hänellä ei ole esittää, mutta sitä ei myöskään voida potilailta hoidon edellytyksenä lähtökohtaisesti vaatia. Esimerkiksi tapaturmatapauksissa potilasta on hoidettava, oli tällä esittää henkilöllisyystodistus mukana tai ei.

Ilmiön laajuudesta ei tietoa

Paperisia reseptejä voidaan väärentää eri tavoin. Paperisten reseptien poistuessa lääkkeiden hakeminen väärinkäyttöön onkin etsinyt Valviran lääkintäneuvos Markus Henrikssonin mukaan uusia uomia.

Paperisia reseptejä väärennettiin Henrikssonin mukaan todennäköisesti ainakin joitakin satoja vuodessa.

Erityistä varovaisuutta tulisi henkilöllisyyden tarkastamisen suhteen noudattaa Henrikssonin mukaan silloin, kun potilaille määrätään väärinkäyttöön soveltuvia reseptilääkkeitä, kuten unilääkkeitä tai rauhoittavia lääkkeitä. 

Epäilyksen pitäisi herätä, mikäli lääkettä pyytävä potilas ei pysty luotettavasti todistamaan henkilöllisyyttään.

Henriksson peräänkuuluttaa myös huolellisuutta ja varovaisuutta terveydenhuollossa yleistyneiden etäpalveluiden, esimerkiksi videovälitteisiin palveluihin, jossa määrätään potilaille lääkkeitä.

Valviran tehtäviin ei kuulu valvoa potilaita, mutta lääkintäneuvoksen mukaan Valviraan on tullut yksittäisiä yhteydenottoja valepotilaita koskien.

Näissä tapauksissa yhteyttäottaneet ovat havainneet, että joku on käyttänyt heidän henkilöllisyyttään hyväkseen. Tällaisissa tapauksissa lääkintäneuvos suosittaa ottamaan nopeasti yhteyttä terveydenhuollon yksikön ylilääkäriin, jotta merkinnät saadaan kuntoon, ja että asiaa voidaan alkaa selvittämään.

Omat tiedot ajantasalle

Helpoiten omien tietojen tarkistus käy Omakanta-palvelusta, josta jokainen 18 vuotta täyttänyt Suomen kansalainen voi nähdä potilastietonsa ja reseptinsä. Toisena henkilönä esiintyminen lääkärinvastaanotolla reseptin toivossa saattaa täyttää myös rikoksen tunnusmerkit.  

Lääkintäneuvos pahoittelee sitä, että esimerkiksi lääkkeitä väärinkäyttävät potilaat joutuvat turvautumaan tällaiseen toimintaan sen sijaan, että he saisivat oikeaa apua ongelmiinsa ja hoitoa ongelmiinsa. 

Samalla kun reseptit muuttuivat sähköisiksi tammikuun alussa, niin myös reseptin voimassaoloaika piteni vuodesta kahteen vuoteen.

Voimassaoloajan piteneminen ei kuitenkaan koske huumausaineita, pääasiassa keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä (PKV) eikä potilaskohtaisen erityisluvan vaativia lääkkeitä sisältäviä lääkemääräyksiä.

Ilmiöstä uutisoi ensimmäisenä Yle

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot