Mainos
Mainos

Paperitehtaiden seisokit jatkunevat yli viikonlopun

Stora Enson, M-Realin, Metsä-Botnian ja muiden pienempien yhtiöiden tehtaat seisovat näillä näkymin ainakin maanantaiaamuun asti. Seisokki alkoi illalla myös UPM:n tehtailla.

Paperiteollisuuden häiriöt jatkuvat mittavina. Stora Enson, M-Realin, Metsä-Botnian ja muiden pienempien metsäyhtiöiden tehtaat seisovat näillä näkymin ainakin maanantaiaamuun asti. Yhtiöiden paperiliittolaiset päättivät jatkaa työnseisauksiaan Imatran ja Jyväskylän tehtailla syntyneiden kiistojen takia. Työnseisaukset levisivät loppuillasta UPM:n tehtaille.

Työnantajia edustava Metsäteollisuus vastasi kannanotossaan pitävänsä työrauhan palautumista ehdottomana edellytyksenä paperiteollisuuden lakonuhan sovittelun aloittamiselle. Työmarkkinajohtaja Arto Tähtisen mukaan tehtaat on käynnistettävä heti ja Paperiliiton taattava niiden häiriötön käynti. SAK:laisen Paperiliiton puheenjohtajaa Jouko Ahosta eivät nämä puheet heilauta.

- Tähtinenhän ei määrää sovittelusta mitään. Laki määrää. Kun sovittelija kutsuu sovitteluun, niin silloin tullaan, olivat koneet käynnissä tai eivät.

Paperiliiton ja työnantajien väliset suhteet ajautuivat siis yhä pahempaan hakaukseen. Paperiliiton torstaina ilmoittaman lakonuhan sovittelun alkaminen aikaistettiin aiemmin päivällä maanantaiksi. Valtakunnansovittelija Juhani Salonius päätti uudesta aikataulusta keskusteltuaan Paperiliiton ja Metsäteollisuuden kanssa.

Paperiliittolaiset aloittivat keskiviikkona yhteisen työnseisauksen Stora Enson Anjalankosken tehdasta koskeneen samantapaisen palkanmaksukiistan takia. Töiden oli määrä jatkua taas tänä aamuna. Osassa tehtaita paperimyllyjä ehdittiinkin jo viritellä käyntiin.

Pallo vastapelaajalla

Tilanne Stora Enson tehtailla Imatralla ja M-Realin Kankaan tehtaalla oli samankaltainen: työnantajat ilmoittivat, ettei koneita käynnistetä ja palkanmaksu keskeytetään, koska ammattiosastoilta ei ollut saatu vakuuksia tuotannon häiriöttömästä jatkumisesta. Työntekijä- ja työnantajapuoli katsoivat molemmat, että syntyneen umpisolmun aukaisu on vastapuolen hyppysissä ja vastuulla.

Paperiliittolaiset vakuuttavat työntekohalujaan heti, kun palkat alkavat taas juosta. Johtaja Pekka Laaksosen mukaan kaikki Stora Enson lakkoilijat ovat tervetulleita töihin, kunhan töitä myös luvataan tehdä. UPM:n väki päätti liittyä mukaan, jos Stora Enso ja M-Real eivät peru palkanmaksun keskeytyksiä ja salli koneiden käynnistämistä. Yhtiöille annettiin aikaa ilmoittaa asiasta perjantaihin kello 21:een asti. Kun vastausta ei kuulunut, edessä oli tehtaiden alasajo. Töihin palattaisiin maanantaiaamuna.

Muista poiketen UPM:n Kaukaan tehtailla Lappeenrannassa työt lopetettiin jo aamulla ja niitä jatketaan sunnuntaina aamukuudelta. Isompien yhtiöiden rinnalla mm. Powerfluten eli entisen Savon Sellun tehdas Kuopiossa hiljeni maanantaiaamuun asti. Tehtaan parisataa työntekijää eivät olleet mukana viikon aiemmassa laajassa työnseisauksessa.

Imatralla on valmistauduttu pitkäänkin lakkoon. Jos työnantajalta ei saada ilmoitusta palkanmaksun jatkumisesta, kauimmainen takaraja on pääluottamusmies Ilkka Nokelaisen mukaan se, että alalle syntyy uusi työehtosopimus.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 29.04.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme