Mainos
Mainos

Paperiteollisuuden sovittelu jatkuu

Paperiliiton ja Metsäteollisuuden pitkittyneisiin sopimuskiistoihin pyritään saamaan ratkaisu iltapäivän kuluessa.

Sovittelua paperiteollisuutta huomisiltana uhkaavien työtaistelujen estämiseksi jatketaan edelleen. SAK:laisen Paperiliiton ja Metsäteollisuuden sopimuskiistoihin pyritään saamaan ratkaisu alkuiltaan mennessä.

Jos valtakunnansovittelija Juhani Salonius pitää mahdollisenan sovintoesityksen tekemistä iltapäivän kuluessa. Osapuolten vastauksia odotetaan kello 18:aan mennessä.

Ellei ratkaisua saada aikaan, Paperiliitto aloittaa huomisiltana kaikissa Suomen paperitehtaissa lakon, joka kestäisi keskiviikkoaamuun saakka. Koneiden alasajo alkaisi aluksi kahdeksalta illalla sellutehtaissa ja aamuyöllä paperi- sekä kartonkikoneilla. Työnantajia edustava Metsäteollisuus ry. on ilmoittanut aloittavansa puolestaan ensi keskiviikkona kahden viikon työsulun, mikäli lakkoon lähdetään

Sekä Metsäteollisuus että Paperiliitto ovat varautuneet siirtämään työtaistelutoimiaan, jos paperiteollisuuden sopimuskiistassa pystytään jättämään sovintoesitys. Jos neuvottelutulosta ei synny, lakko ja työsulku alkaisivat loppuviikosta.

Sopimuksen piirissä on noin 25 000 työntekijää. Myös noin 7000 STTK:laista toimihenkilöä on yhä ilman työehtosopimusta.

Kiista jälleen seisokeista ja ulkopuolisesta työvoimasta

Paperiteollisuuden keskeiset kiistat koskevat paperitehtaiden joulu- ja juhannusseisokeista luopumista ja ulkopuolisen työvoiman käytön rajoituksia. Samat aiheet ovat jumiuttaneet alan neuvotteluja jo vuosien ajan.

Kilpailijamaissa yhteensä lähes kahdeksan päivän seisokkeja ei ole. Ne tulevat kalliiksi, sillä kaikki tehtaat joutuvat teettämään huoltotyöt pyhinä ja kilpailemaan yhtä aikaa erikoisosaajista.

Työnantajat ilmoittivat viime syksynä jäävänsä tupon ulkopuolelle, jotta asioihin saataisiin ratkaisu. Metsäteollisuus on korostanut, että ilman merkittäviä tuottavuutta parantavia muutoksia Suomen paperiteollisuus siirtyy ulkomaille.

Paperiliitto esitti helmikuussa vuoden pituista työehtosopimusta, jossa palkankorotukset "noudattelisivat tupon linjaa".

Palkankorotusten suuruudesta ei ole julkisuudessa kinasteltu. Omien vaatimustensa sijaan Paperiliitto on keskittynyt torjumaan työnantajien esityksiä mm. kahden päivän palkattomasta sairauslomasta, vuosilomien pätkimisestä, sijaisuuskorvauksesta, matka-ajan palkasta ja sairaan lapsen hoitoon liittyvä karenssista.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot