Mainos
Mainos

Pappipula supistanut seurakuntien palveluita

Pappisliitto arvioi, että täyttämättä olisi peräti noin 100 papin virkaa.

Pappipula pahenee nopeasti monessa seurakunnassa. Kesän aikana tilanne on ollut monessa maaseutuseurakunnassa kriittinen, kun kirkollisia toimituksia on lomien aikana hoidettu keikkapappien avulla. Vain välttämättömät kirkolliset toimitukset on hoidettu, mutta esimerkiksi sielunhoitotyötä ja muita seurakuntalaisille suunnattuja palveluja on jouduttu selvästi karsimaan.

- Toimitukset ja jumalanpalvelukset kyllä pystytään hoitamaan, mutta esimerkiksi sielunhoitotyössä se alkaa näkyä, että voimavarat alkavat olla jo aika vähäiset. 3-4 vuoden sisään tilanne on toivottavasti ei katastrofaalinen, sanoo Pielisensuun seurakunnan kirkkoherra Tapani Nuutinen.

MTV:n uutisten selvitys yhdeksässä hiippakunnassa osoitti, että avoinna on noin 50 papin virkaa. Lukuun on lisättävä seurakuntapastorit, joiden viroista tieto tulee hiippakuntiin hitaasti. Pappisliitto arvioi, että täyttämättä olisi peräti noin 100 virkaa. Pääkaupunkiseudulla hakijoita riittää, mutta esimerkiksi Heinävedellä tilanne on ollut vaikea jo pitkään.

- Me ollaan niin kuin niin sanotusti keikkapappien varassa. Varkaudesta, Leppävirralta, Joroisista on ollut lainassa ja niin taitaa nyt tällä hetkelläkin olla, sanoo Heinäveden seurakunnan valtuuston puheenjohtaja Veli-Pekka Hartikainen.

Vaikein tilanne on Kuopion hiippakunnassa. Myös Oulun ja Lapuan hiippakunnissa on runsaasti paikkoja täyttämättä.

- Seurakunta on muutakin kuin taloutta elikkä seurakunta on toimintaa, niin nämä papit ovat hyvin keskeisessä asemassa vastatessaan ja järjestäessään sitä toimintaa, Hartikainen jatkaa.

Mistä tämä pula sitten johtuu?

- Luulenpa, että seurakunta ei välttämättä ole ihan niitä houkuttelevimpia työpaikkoja, työajat ovat hyvin epänormaalit ja ehkäpä nuoret papit ajattelevat perhettä, niin kuin hyvä on toisaalta, Pielisensuun seurakunnan kirkkoherra Keimo Lehtniemi pohtii.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 28.08.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme