Mainos
Mainos

Paremmin suunnitelluilla kalusteilla estettäisiin suuri määrä selkäsairauksia

Ihmisellä tulisi olla säädettävät henkilökohtaisesti sopivat toimistokalusteet ja kalusteiden pitäsi sallia erilaiset asennot.

Kalusteiden pitäisi sopeutua käyttäjäänsä eikä toisin päin. Kun ihmiset istuvat pöydän ääressä jopa valtaosan elämästään, pitäisi tuolin ja pöydän olla säädettäviä, sanovat fysiologian tutkijat.

Kuopion yliopistolla tietoa ihmisen tukirangan vaatimuksista on viety kalusteiden valmistajille saakka.
Kuopion yliopiston fysiologian laitoksella paneudutaan kalusteiden sopivaan mitoitukseen. Vanha kunnon pulpetti muistuttaa tutkijoita pitkiksi venähtäneiden koululaisten ongelmista. Opiskelija saa isomman tuolin, mutta selkä rasittuu silti.

Uudenaikainen satulatuoli mahdollistaa pienen liikkeen istuessakin. Tutkija on sitä mieltä, että suurin osa nykyisistä koulu- ja toimistokalusteista joutaisi jo kaatopaikalle. Ihmisellä tulisi olla säädettävät henkilökohtaiset sopivat kalusteet ja kalusteiden pitäsi sallia erilaiset asennot.

Täsmäergo-hankkeessa yliopisto on tehnyt tuotekehittelyä kuuden kalustevalmistajan kanssa. Opiskelijoiden itseopiskelutila on kalustettu tiiviisti mutta myös ergonomiaa ajatellen.

Toimitusjohtaja Markku Mäkinen Harpymil Oy:stä sanoo, että on tärkeää tarkistaa, missä asennossa näyttö on katsojaan nähden, millaista tilaa pöydällä tarvitaan ja miten kädet voidaan tukea pöytään.

Ergonominen suunnittelu on yrityksille myös vientivaltti. Ergonomia-asiat jotka Suomessa on ihan itsestään selviä, ovat usein aivan outoja esimerkiksi englantilaiselle tai italialaiselle toimistotyöntekijälle.

Kun tuki- ja liikuntaelinsairaudet ovat yleisin kansantautimme, ei ole rahallisestikaan yhdentekevää, millaisten kalusteiden keskellä kansalaiset elämäänsä viettävät.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme